Edelstenen en mineralen zoeken in de natuur.

Er zijn op veel plaatsen mooie edelstenen en mineralen te koop. Maar waar kan je ze zelf vinden in de natuur?
Thuis heb ik al een grote verzameling van diverse welgevormde stenen, fossielen, schelpen. Maar grote hoeveelheden edelstenen? Ik ben ze misschien wel tegen gekomen, maar ik heb ze niet herkend. Het is voor sommigen onder ons erg moeilijk om een edelsteen te vinden tussen allemaal normale uitziende hedendaagse stenen.

Edelstenen en mineralen zoeken in de natuur.
Veel stenen, edelstenen en mineralen kun je vinden in rivieren in de bergen. Ik heb al eens in de bergen in Oostenrijk een ruwe bergkristal gevonden en een mooie witte gladde doorzichtige edelsteen (waarschijnlijk ook bergkristal) in een rivier in Duitsland.

Edelstenen en mineralen komen in verschillende vormen voor, ze ontstaan in grote gesteenten, of te wel de bergen.

Gesteenten zijn natuurlijke opéénhopingen. De meeste gesteenten bestaan uit meerdere soorten mineralen, maar er bestaan ook gesteenten met maar één
mineraal zoals marmer. Grotendeels van alle gesteenten komen uit vulkanen. Zo nu en dan brokkelen er door bijvoorbeeld weersomstandigheden stukken van de gesteenten af. De rivieren vervoeren resten van die gesteenten af. De Rijn vervoert ook veel stenen, daardoor kun je ook (soms) mineralen in Nederland vinden.

De mooisten edelstenen komen uit Colombia, Kimberliet is het moeder gesteente van de meeste Diamanten en het is genoemd naar Kimberley mijn in Zuid-Afrika waar het voorkomt in vulkanen van ongeveer 200 tot 300 kilometer in de aardkost. Hieronder overzicht van een vulkaan en waar Kimberliet zicht bevindt.
vulkaan

De meeste gebieden waar diamanten zijn gevonden zijn Zuid Afrika, Botswana, Namibië, Australië en Siberië.

Blauwe en gele saffieren die kun je het beste vinden in Australië. Andere saffieren kun je vinden in Kashmir in India, Birma, Sri Lanke, Tanzania en Madagascar.
De Robijn komt uit Myanmar in Burma, Thailand, Viëtnam, Tanzania en Madagascar en Tanzania.


Bergkristal

bergkristal

Bergkristal is genoemd naar het Griekse woord: Krystallos. Dat betekend ijs. Bergkristal is kleurloos en het lijkt veel op glas. Een bergkristal lijkt op een diamant, Topaas, danburiet, zirkoon en achroiet.  Je kan bergkristal vinden in de landen India, Sri Lanka, Birma, Kenia, Madagaskar, Brazilië, Frans-Guyana, de VS, China, Slowakije, Oekraïne, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Polen, Frankrijk, Roemenië en Zwitserland.  De bergkristallen uit India en Birma zijn zeer zeldzaam.


Beryl

De groene variëteit van beryl word smaragd genoemd.Deze komt vooral voor in;Colombia, waar vooral de Muzo-mijn en de Chivor- mijn beroemd zijn geworden.
Zuivere beryl is kleurloos en komt in de natuur weinig voor, en de mogelijke kleuren zijn naast groen ook blauw, geel, rood en wit.
Beryl komt uit het Grieks ‘beryllos’ kostbare blauwgroene kleur van overzees water steen. Later werd de naam Minerale Beryl. Op de foto hieronder ziet u een rode beryl.

rode biryl


Citrien

De citrien komt ook in de natuur zelden voor, hieronder ziet u de links de ruwe en rechts de gladde variant van de Citrien.

Ruwe citrien  gladde citrien

De citrien lijkt op een topaas, zirkoon en orthoklaas en lijkt veel op glas.
Je kan het vinden in de VS, Tsjechië, Rusland, Spanje, Frankrijk en Schotland, Brazilië, Madagaskar en Kazahstan.


Amethist

Amethist is de meest geliefde kwarts en edelsteen. Het is genoemd naar het Griekse woord ‘Amethystos’ dat betekend ‘niet buiten bewust raken’.
De steen was dus al bekend bij de Romeinen maar ook bij de Egyptenaren. En in de middeleeuwen was de amethist het symbool van geliefden en het beschermde tegen tovenarij. Amethist is licht tot donker paars gekleurd.

amethist ruw  gladde amethist

Het is ooit gevonden in onder andere: Brazilië, Bolivia, de VS, Canada, Mexico, India, Birma, Japan, China, Korea, Sri Lanka, Zimbabwe, Mozambique,
Kongo, Australië, Rusland, Armenië, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Zwitserland en Ierland.

Organische edelstenen

Enkele van de mooiste bijzonderste en ook de duurste edelstenen van de aarde zijn niet afkomstig van gesteentes maar van levende organismen zoals dieren, planten en heel soms ook mensen. Amber (Barnsteen) , Koraal, Git, Parels en Ivoor.

Barnsteen

Barnsteen word ook wel Amber genoemd en is een lijmachtige, bruine of gele hars die wordt afgescheiden door naald bomen dat vervolgens is gefossiliseerd.
Amber kan allerlei dingen bevatten zoals insecten, blaadjes die werden in de hars gevangen voor dat hij verharde. In de hars zijn ook onder andere aangetroffen: luchtbellen, dennenappels, stukjes hout, spinnen en heel soms kikkers, padden of muisjes.

Luchtbellen vertroebelen de kleur en daarom worden ze met verhitten zoveel mogelijk verwijdert uit het mooie amber. Maar de waarde van een stuk amber wordt juist hoger door de andere insluitsels die hier zijn genoemd, vooral als er een zeldzame of uitgestorven soort is ingesloten.

De kostbaarste amber is transparant. Van goed gepolijste stukken worden amuletten en kralen gemaakt. Wanneer je het goed opwrijft, wordt amber electro statisch. De beste amberafzettingen ter wereld werden gevonden aan de noordkust van Duitsland. De grootste amberkei is uit de Oostzee gehaald en weegt bijna 8 kilo. Hij bevindt zich heden in het natuur wetenschappelijk museum van de Humboldt Universiteit in Berlijn. Stukken amber zijn vanuit de Oostzee door de stroming zelfs in Engeland aan de kust gevonden. Maar ook elders wordt amber gevonden zoals in Myanmar (Birma), Canada, Tsjechië, de Dominicaanse Republiek, Frankrijk, Duitsland, Italië, Roemenië, Polen,
Spanje en zelfs de VS.

Hieronder ziet u een foto van waar er in de wereld ruwe mineralen worden gevonden. Daarnaast een foto van een mineralen mijn, in Canada of Australië.

 

Heeft u nog tips of heeft u ergens mooie edelstenen, mineralen of wat dan ook gevonden laat dan een reactie achter.