De wetenschap kent minimaal 3500 verschillende mineralen en edelstenen. Ieder jaar komen er wel wat nieuwe bij, maar tot nu toe hebben ze alleen nog maar op en onder ons aardoppervlak gekeken. Om een goed overzicht te houden wordt er van elke mineraal/edelsteen een paar unieke kenmerken bepaald. Bij elk mineraal dat wordt behandeld, hoort een overzicht van eigenschappen. Daarin worden de belangrijkste kenmerken op een rijtje gezet.

  • kleur
  • glans
  • strijkkleur
  • systeem
  • habitus
  • formule
  • splijt baarheid
  • fluorescentie
  • dichtheid
  • hardheid 

Waar ontstaan mineralen en edelstenen?

Steen op aarde is op verschillende manieren ontstaan, binnen in de aarde kan steen smelten. Door spleten in de aardkorst kwam dat gesmolten steen naar buiten, het koelde af, stolde en werd een berg van steen (stollingsgesteenten). Dit bestaat nog steeds, denk maar aan vulkaan uitbarstingen. Steen verandert voortdurend.
Natuurlijk niet iedere maand, maar wel over duizenden jaren gezien.

Zo kan een steensoort dus veranderen in de loop der jaren. Als er genoeg tijd voorbij gaat, ontstaan er in de bovenste laag van de aardkorst (dat ongeveer 30 km dik is en voor 75% uit 2 elementen bestaat: zuurstof en siliciumin) mineralen, edelstenen en er zijn ook fossielen verborgen. Het ziet er uit als speciale stukjes. Doorschijnend/doorzichtig en met prachtige kleuren en voila…de edelsteen is geboren!

Wat zijn mineralen?

Iedere dag gebruiken we producten die mineralen bevatten, meestal zonder dat we het weten. Mineralen zijn vaste stoffen die in de aarde voorkomt. Als een mineraal groeit ontstaan er meestal kristallen. Homogene bestandsdelen van aard inwendige opbouw. Een mineraal is een chemische verbinding, zo’n chemische verbinding krijgt een mineraalnaam, als deze verbinding in de natuur gevormd is en dezelfde opbouw heeft. Als een mineraal wordt fijn gemalen, behouden de afzonderlijke deeltjes nog altijd hun karakteristieke kristalstructuur. Daaraan kun je mineralen herkennen. De meeste mineralen zijn hard en compact, maar er zijn 2 uitzonderingen:

Kwikzilver en water zijn ook mineralen maar die zijn in kamer temperatuur vloeibaar.
En zout, klei, zand, talkpoeder, soda, baksteen hebben dat niet. Hieronder ziet u ruwe mineralen.

ruwen stenen

Wat zijn edelstenen?

Edelstenen zijn ook mineralen. De mineralen zitten eigenlijk aan mekaar geklonterd en vormen zo een edelsteen. De meeste edelstenen bestaan uit twee of drie mineralen. Mooi, zeldzaam en hard zo behoort een edelsteen te zijn. Veel soorten edelstenen bevatten dezelfde soort mineralen. Kwarts bestaat uit één mineraal en het komt heel veel voor. Vroeger dacht men dat het bevroren water was, omdat deze zo helder is (bergkristal). Maar er zijn ook gekleurde kwartsen, zoals de amethyst (paarse kleur door aanwezigheid van ijzer) en de rozenkwarts (roze kleur door aanwezigheid van titanium) Aquamarijn, granaat, topaas en smaragd horen bij de silicaten (kiezelzuur). Robijn en saffier horen ook bij elkaar. Ze bevatten Korund (op de diamant na het hardste mineraal wat er bestaat) Korund blauw van kleur heet saffier, Korund roze of rood van kleur heet robijn.

Hoe vuiler, hoe meer kleur. Bij de mens werkt dit net even wat anders. Als je naar een ruw stuk edelsteen kijkt, zie je dat deze is opgebouwd uit kristallen. Een kristal heeft platte vlakjes. Ze krijgen deze vorm als ze hard worden. Edelstenen hebben regelmatig gevormde kristallen. Ze zijn zo gevormd door het gewicht van zware steenlagen. Daarom zijn de stenen hard. Doordat de vlakjes licht weerkaatsen naar alle kanten, kunnen ze zo prachtig fonkelen.

Edelstenen kunnen op verschillende manieren ontstaan en het proces daarvan duurt soms wel miljoenen jaren.
Sommige edelstenen zijn ontstaan uit plantaardige resten (Barnsteen) of uit dierlijke resten (Amber) of ze zijn van vulkanische oorsprong (Diamant).
Als de stenen geslepen zijn komen de mooie natuurlijke kleuren het meest tot hun recht. De stenen kunnen erg mooi zijn, maar ze hebben ook nog allemaal hun eigen heilzame werking. Hieronder ziet u een foto van verschillende soorten edelstenen, klik op de foto voor een uitvergroting.

Werking Edelstenen en Mineralen

Edelstenen en Mineralen en hun geneeskrachtige, helende werking zijn al eeuwenlang bij mensen bekend, zo is uit opgravingen gebleken.
Bergkristal, jaspis, nefriet, granaat en serpentijn zijn enkele van de oudste bekende soorten stenen. Ze werden bijvoorbeeld als amulet of zegel gedragen, al dan niet voorzien van inscripties of afbeeldingen.

Een edelsteen of een mineraal lijkt een dood iets, maar heeft echter een energieveld dat constant in beweging is. Dat energieveld beweegt met een voor elke steensoort verschillende golflengte. Levende wezens hebben uiteraard ook een energieveld. Als je een edelsteen op de blote huid draagt kan je dus een evenwicht tot stand brengen tussen jezelf en de steen. Door het dragen van een steen gaat je lichaam het trillingsgetal van de steen voor een deel overnemen waardoor het je lichaam helpt zichzelf te helen.
 
Edelsteen reinigen

Voordat je de steen gaat gebruiken dien je eerst de edelsteen te reinigen door eerst de energie er af te spoelen met water. Die energie heeft de steen voordat deze bij jou terecht kwam heeft opgedaan. Ik zelf leg ze daarom een nacht of dagdeel in een bak met water. Als er geen zuurstofbelletjes meer van de stenen afkomen, dan zijn de stenen schoon.

Waarom is het nodig om edelstenen te reinigen?

Door invloeden van buitenaf, een aanraking en bij gebruik worden de stenen vuil (vuil = negatieve energie)
Daarom is het nodig om de edelstenen zo nu en dan te reinigen en van de vuil te ontdoen.
Je kan je edelsteen reinigen door de steen minstens 12 uur in een glas met koud water te leggen.
Op deze manier maak je de steen de jouwe. De steen geeft jouw zijn kracht…geef jij de steen geduld?

Edelsteen opladen

Je kan de edelsteen opladen door de steen in de buitenlucht in de volle maan of in de volle zon te leggen.
Stenen met veel kleur kun je beter niet in de volle zon plaatsen, daar je de kans loopt dat ze veel van hun kleur zouden kunnen verliezen.
Nog een manier is om een bergkristal bij de edelstenen te leggen die je wilt op laden, bergkristal geeft energie af die de andere edelstenen weer in zich opnemen.

Heeft u nog tips of denkt u dat moet beslist ook nog op deze pagina laat het ons dan weten. Reageer op dit bericht!
Wij voorzien onze website graag met vernieuwende informatie.

 

4.3 3 Stemmen
Article Rating
1 Commentaar
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
bert
10 jaren geleden

Goede info