Zomervakantie 2008 Deel 2

Maandag 28 juli : Heerlijk wakker geworden zo in de natuur. In de late avond/nacht wel wat herrie gehoord van café gangers, maar was redelijk te doen. En dan de gedachte dat je daar staat voor helemaal niets. In Nederland zou dat niet zomaar kunnen en dat is nou juist het leuke van op vakantie gaan, dingen ontdekken die je niet in Nederland hebt. We hebben ons opgefrist, een tip voor u, altijd handig op mee te nemen op reis: vochtige baby doekjes. Echt overal voor te gebruiken. Me vriend had verse broodjes gehaald op de fiets bij de bakker. Mmm lekker wakker worden zo. Ondertussen had ik alles al ingepakt, en 11:00 zijn we gaan rijden. We gaan naar Luxemburg! Voor me vriend de eerste keer dat hij daar naar toe gaat. Spannend voor hem, want weet zelf al dat het er prachtig is. We reden via de N89 richting Champion, Saint-Hubert, bij Libramont-Recogne gingen we de N40 op en bij oprit 26 zijn we de E411/A4 opgereden richting Arlon. Bij een grote tankstation bij Arlon even pauze gehouden en ons opgefrist. Na kleine 30minuten rust zijn we verder gereden.

Luxemburg is sinds het jaar 1815 een Groothertogdom, daarvoor wat het in 1354 een Hertogdom, en in 963 een Graafschap. In 1815 was Luxemburg groter.. De provincie in België die Luxembourg heet behoorde vroeger ook bij Luxembourg maar is in 1839 opgesplitst..en behoorde toen dus bij België. En in 1948 trad Luxembourg toe tot de BENELUX. Luxemburg is ondergedeelt uit 3 disctricten: Diekirch, Grevenmacher en Luxembourg. Er zijn 3 officiële talen in Luxembourg Frans, Duits en Luxembourgs (Lëtzebuergesch) Dat Luxembourgs is een taal verwant met het Duitse..dat komt omdat Luxembourg door Duitsland werd overrompeld in beide wereldoorlogen en in de Tweede Wereldoorlog Duitsland Luxembourg bezette..en daarna kwam ook nog de Volksduitse Beweging aan de macht.

In Luxembourg namen we de afslag Luxembourg-centrum. Daar hebben we getankt. Het tanken was ontzettend goedkoop vergeleken de hoge benzine prijzen in NL, scheelde 25a30cent per liter. Rondje Luxembourg gereden, waren op zoek naar een camping. Nou nergens te vinden. Daarna haalden we voor het eerst de campergids tevoorschijn (dat ik van een kennis had gekregen) omdat we niet precies wisten waar we een camping moesten zoeken.Via dat boekje zijn we gaan rijden, we hadden de tom tom meegenomen dus kwestie van adres invoeren en rijden maar! Via de N12 tot Kopstal, dan een weg dat op de kaart de 101 heet kwamen door Pettingen, Schoentels en tenslotte Mersch. Daar wouden we gaan overnachten, rond 14:00/15:00 waren we op de camping. Nu vragen of ze nog een plekje voor ons hebben. Het was een hele vriendelijke mevrouw.. Echt en vriendelijkheid dat doet een hoop! Naam van de camping is Camping Krounebierg  het is een categorie 1 camping met 5 ***** .
Per nacht betaal je €31,90, dat is inclusief stroom in de periode 07-07 tot en met 17-08. Dan is het nog €2,60 per nacht voor 1 hond. Verder heeft de camping een activiteiten programma voor kinderen. Dus als je als ouder zijnde iets voor jezelf wilt doen kun je je kinderen met een gerust hart achterlaten. Daarnaast heb je elke dag, 2uur, vrij zwemmen in het nieuwe overdekte zwembad, dat ligt naast de camping en is op ongeveer 5min.loopafstand. Gelukkig hadden ze nog plaats voor ons en we mochten uit 4 plekken kiezen waar we wouden gaan staan. We kozen voor plek nr 318, niet te dicht bij de speeltuin en het leek ons wel een rustig plekje. Daar aangekomen zagen we precies dezelfde camper,kleur als ons. Wat toevallig. Bijna op ons plekje aangekomen bleek dus dat we pal naast die andere camper kwamen te staan. Is dat niet grappig? De andere camping gasten keken verbaasd en de eigenaars van de andere bruine camper die ergens op het camping terrein liepen hadden zoiets van.."help dr rijdt iemand in onze camper".  Zoiets vergeten we dus ook niet meer. We hebben de party tent naast de camper gezet aangezien het een plaats was in de bloedhete zon. Toen hadden we gelijk wat meer privacy, aangezien de buren tegenover ons aardig zaten te gluren. En als we ergens een hekel aan hadden is dat wel mensen die je overal volgen met wat je aan t doen bent. Na het avond eten zijn we een heel stuk gaan mountainbiken. Mijn stiefdochter wou niet mee en heeft meegedaan aan een activiteit, boogschutten. Door Mersch fietsen ging nog wel, maar toen gingen we de 120A op richting Fischbach. We hadden gehoord dat daar een groot meer was. Wouden we even gaan bekijken. De berg op fietsen dat is aardig stijl. pfff dat ben je als Nederlander totaal niet gewend. Daar hebben we nog een aparte wolk gezien, lijkt toch net als of er iets ontploft ofzo in de lucht? Dat was op een stuk nadat we 7km omhoog zijn gefietst nog voor Fischbach.Na die wolk, dat na een tijdje weer langzaam verdween zijn we maar terug gaan fietsen naar de camping. Terug was 7km en bergafwaarts dat ging natuurlijk veel sneller. Me vriend haalde een maximale snelheid met 50km per uur. Dat ging voor mij veelste snel. Na 2 uurtjes waren we weer terug op de camping. S'avonds heel makkelijk in slaap gekomen, maar wat wil je na zo'n indrukwekkende fiets tocht en wolk in de lucht?
Dinsdag 29 juli: Goed geslapen, dat ging ook wel  wou wel na die 14km fietsen van de avond ervoor. Na het ontbijt zijn we gaan lopen richting het station van Mersch.
Onderweg kwamen we deze mooie kathedraal tegen.Het is vanaf de camping ongeveer een half uur lopen naar het station. Aan de balie van het station hebben we de retourkaartjes gekocht naar Luxembourg-Centraal. De trein arriveerde ongeveer 20minuten later in het centrum van Luxembourg. Ik was al eerder in Luxembourg geweest en vond het erg leuk om eens met de trein het stadje te benaderen.

Toen heb per toeval het  zomerkermis meegemaakt, moet zeggen dat het een echte aanrader is! Het Fort Bock (Casemates) is ook interessant om heen te gaan. Het fort loopt ondergronds in allerlei tunnels en gangen. Deels uitgehakt uit de rots en deels met stenen gebouwd. Het centrale deel is ruim, maar voor de verre gangen is het handig om geen aanleg voor claustrofobie te hebben.. Helaas is bovengronds van het Fort niet veel meer van over. Je hebt ook verschillende uitgangen van Fort Bock, dat is onderverdeeld in delen. Bijvoorbeeld deel 1 gaat eerst via een smalle wenteltrap afdalen tot het grond niveau, van het dal van de Alzette. Vervolgens ga je iets later weer enkele tientallen meters via een zelfde smalle wenteltrap omhoog lopen naar de uitgang.. Erg avontuurlijk is het allemaal. Als je daar van houdt natuurlijk.
Luxembourg stad is opgebouwd uit meerdere lagen, de oude laag is onderop, daarna een wat nieuwere laag en in de verte zie je nieuwe gebouwen en flats.
  We hebben wat rondgewandeld door de winkelstraten. Alles was wel vrij prijzig in de grote schone stad. Toen kwamen we bij een grote kerk aan, genaamd de Notre Dame en dat is een Cathedraal. Wij zijn daar naar binnen gegaan, we konden zelfs de kelder in waar de grafkelder lag van de Groothertoglijke familie van Luxemburg lag. Dat graf konden we zien door de tralies. Indrukwekkend was het.Wat hebben gezellig wat gegeten in het centrum en toen zijn we op de terug weg richting station waar we nog bij het grootste balkon van Europa zijn kijken naar het mooie uitzicht en daarna naar het oorlogsmonument van de Tweede Wereldoorlog.We waren rond etenstijd terug op de camping. Wat gegeten en toen hebben we alles ingepakt, daarna hebben we betaald bij de camping en om 21:30 zijn we vertrokken. Misschien tot ziens Mersch!
De reis zette zich voort richting Lintgen, Lorentszweller (weg nummer 122) Imbringen, Gonderange, Rodenbourg allemaal kleine dorpjes in schitterend heuvel landschap. Toen de N1 opgereden en vervolgens de A1/E44 opgegaan richting Grevenmacher. Bij het knooppunt bij Trier in Duitsland zijn we de E422/1 opgegaan richting Ludwigshafen. Daarna de 62 op, halverwege weer een knooppunt en de E50 opgegaan. Bij Ludwigshafen tussen afrit 61 en 62 even drie kwartier gepauzeerd. Mocht ook wel na 3.5 uur achter het stuur zitten. Nog even de kaart bekeken, heerlijk de beentjes gestrekt en Lucky uitgelaten. Vervolgens zijn we nog maar een stukje verder gereden. Voorbij Hockenheim en na afslag 33 zijn we gestopt bij de laatste parkeerplaats om te gaan overnachten. Dat was na klein uurtje rijden. We waren nog als enige wakker, de hond en stiefdochter sliepen al. Dus is me partner achterin gaan liggen en ik ben gaan slapen voorin op de 2 voorstoelen met uiteraard de gordijntjes voorin dicht.
Anders voel je je zo aangekeken, maar erg lekker lag dat niet. Ging pas halverwege de nacht slapen. Meer kan u lezen in deel 3.