spaanse_vlag

spanje

Spanje is een land met veel uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van de regenachtige vissersdorpen in Galicië tot het nachtleven van Madrid, de toeristische kusten aan de Middellandse Zee, het flamencodansen van Andalusië, en stierenvechten in vele delen van het land en het moderne Barcelona in Catalonië. Over het algemeen geldt voor een vakantie Spanje: hoe zuidelijker, hoe warmer. In de binnenlanden kan het 's winters goed koud zijn, maar de temperatuur kan in de zomer oplopen tot 40 graden.
Voor actueel weersbericht in Spanje klikt u hier.
De naam Spanje (Spaans: España) is afgeleid van de Latijnse naam "Hispania", dat werd gebruikt voor het hele Iberisch Schiereiland. Het Iberisch Schiereiland bestaat uit Spanje (78%), Portugal (18%), Gibraltar (2%) en Andorra (2%). Spanje bestaat uit 17 regío's: Andalusië, Aragón, Asturië, Balearen, Baskenland, Canarische Eilanden, Cantabrië, Catalonië, Extremadura, Galicië, Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Valencia. Het landschap van Spanje bestaat voornamelijk uit plateaus, zoals de Spaanse Hoogvlakte, en bergketens zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Ebro, de Tajo, de Duero, de Guadiana en de Guadalquivir. Spanje grenst in het oosten en zuiden aan de Middellandse Zee, in het noorden aan de Cantabrische Zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Het uitgaansleven speelt zich af in de vele bars, disco's en nachtclubs die je overal aan zult treffen. Spanje is één van de belangrijkste landbouwproducenten van Europa. Een aantal van de belangrijkste producten in deze sector zijn citroenen, sinaasappels, olijven en olijfolie, noten, druiven en wijn.

Verkeersregels:

Voorrang

Het verkeer op een rotonde heeft voorrang op de bestuurders die er zich willen op begeven.

Afstand tussen de voertuigen
Voertuigen of voertuigcombinaties van meer dan 10 m lang moeten een tussenafstand van minstens 50 m laten met hun voorligger, behalve: binnen de bebouwde kom op wegen waar het inhalen verboden is op wegen met meerdere rijstroken in dezelfde richting wanneer inhalen niet mogelijk is door het drukke verkeer

Snelheidsbeperkingen
binnen de bebouwde kom: 50 km/u op autosnelwegen en wegen met gescheiden rijbanen binnen de gebouwde kom is de snelheid beperkt tot 80 km/u (tenzij een andere snelheid is aangeduid)
buiten de bebouwde kom : Personen-wagens Kampeer-auto's of personen-wagens met aanhang-wagens tot 750kg Personen-wagens met aanhang-wagen of caravan van meer dan 750kg Op auto-snelwegen en op wegen met gescheiden rijbanen (minimum-snelheid 60 km/u) 120 km/u 90 km/u 80 km/u Op wegen met meer dan een rijstrook in elke richting, op wegen met een bijkomende rijstrook voor de spoeddiensten, en op wegen met brede rijstroken 100 km/u 80 km/u 80 km/u Op gewone wegen 90 km/u 70 km/u 70 km/u Buiten de bebouwde kom mogen automobilisten en bestuurders van motorfietsen, om een trager rijdend voertuig in te halen op een weg met slechts één rijstrook in elke rijrichting, de maximum toegelaten snelheid met 20 km/u overschrijden.

Autostop
Autostop is verboden op autosnelwegen, maar ook op wegen met gescheiden rijbanen.

Stilstaan en parkeren
Een gele zigzaglijn op het wegdek betekent parkeerverbod. Blauwe lijnen duiden een zone aan waar de parkeertijd beperkt is. In éénrichtingsstraten moeten de voertuigen op onpare dagen geparkeerd worden aan de kant van de onpare huisnummers, en op pare dagen aan de kant van de pare huisnummers. In de blauwe zones ("Zona Azul") is van 8 u tot 21 u de parkeertijd beperkt (maxima 1 u 30). De parkeerschijf kan bekomen worden in tabaks- en krantenwinkels. In het centrum van sommige grote steden bestaat een "Zona O.R.A.", waar het parkeren toegelaten is voor een duur van 30, 60, of 90 minuten, op voorwaarde dat op de voorruit van het voertuig een ticket wordt aangebracht dat men kan kopen in tabaks- en krantenwinkels In sommige gemeenten worden verkeerd geparkeerde wagens vastgezet met een wielklem.

Overnachten in een voertuig
Het is niet verboden de nacht door te brengen in een voertuig dat correct geparkeerd staat op de openbare weg of op de parking van een autosnelweg; maar het is in geen geval toegelaten het voertuig te laten staan op de berm van een weg of autosnelweg.

Lichten
Het gebruik van de lichten is verplicht in de tunnels. Aan boord van het voertuig moet zich een volledige set reservelampjes bevinden en het nodige gerei om de lampen te vervangen. Die verplichting geldt ook voor voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven.

Veiligheidsgordels en kinderzitjes
Een kind van minder dan 12 jaar en kleiner dan 1,50 m mag slechts vooraan plaats nemen indien gebruik wordt gemaakt van een gehomologeerd kinderzitje dat is aangepast aan zijn lengte en gewicht. Achteraan moeten de kinderen van minder dan 3 jaar steeds vervoerd worden in een aangepast kinderzitje.Kinderen van meer dan 3 jaar en kleiner dan 1,50 m moeten vervoerd worden in een aangepast beveiligingssysteem indien dit voorhanden is.

Lading
Wanneer de lading achteraan uitsteekt, hoe weinig ook, moet ze steeds gesignaleerd worden door middel van een rood-wit gestreept bord.Bij particuliere voertuigen mag de uitstek achteraan niet meer bedragen dan 10 % van de totale lengte van het voertuig (15 % in geval van ondeelbare voorwerpen). Dit geldt eveneens voor personenauto's en kampeerauto's die in het buitenland zijn ingeschreven (meer bepaald ook voor wat betreft het vervoer van fietsen achteraan).

Gevaarsdriehoek
Ingevolge een beslissing van de Dirección General de Tràfico in Spanje is het voor voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven niet meer verplicht twee gevaarsdriehoeken aan boord te hebben. Eén enkele driehoek volstaat. Bij ongeval, pech of vallen van de lading, moet de driehoek geplaatst worden op een afstand van 50 m vóór het voertuig.

Reflecterende veiligheidshesje
Wanneer men buiten de bebouwde kom op de rijbaan moet stoppen en uitstappen (b.v. bij pech of ongeval, om de gevaarsdriehoek te plaatsen), dan is de men verplicht een gehomologeerd reflecterend veiligheidsvest (geel, rood of oranje – norm EN 471) te dragen om zich zichtbaar te maken voor de andere weggebruikers. De verplichting geldt zowel overdag als 's nachts. Ze is ook van toepassing op auto's die in het buitenland zijn ingeschreven. De Spaanse politie geeft geen boete voor het ontbreken van een veiligheidsvest in het voertuig, maar wel wanneer men zonder veiligheidsvest de rijbaan stapt.

Bril
Bestuurders die een bril dragen moeten altijd een reservebril bij zich hebben.

Plaat voor een wagen die een caravan trekt
Een voertuig dat een caravan trekt moet vooraan, in de buurt van de nummerplaat, uitgerust zijn met een vierkant blauw bordje met daarin een gele driehoek. Die verplichting geldt in principe ook voor een in het buitenland ingeschreven voertuig dat een aanhangwagen of caravan trekt, maar in de praktijk schijnt de Spaanse politie in dit verband zeer toegeeflijk te zijn.

Fietsers
Fietsers zijn verplicht om buiten de bebouwde kom een veiligheidshelm te dragen, behalve op lange hellingen of nog bij zeer warm weer.
's Nachts moeten ze buiten de bebouwde kom ook reflecterende kledij dragen.