Eigenlijk elke keer als we terug komen van een tripje/vakantie met de camper bedenk ik me altijd dat ons kleine huis zo hol klinkt als we terugkomen. We moeten altijd even wennen aan de grote ruimte om ons heen, terwijl we in de zomer maanden eigenlijk altijd veel buiten leven.
In ons kleine huisje staan nog best veel spullen, het is niet leeg.
Daarom ben ik soms wekelijks, (minimaal gezien maandelijks) bezig om dingen en spullen van ons huis weg te doen. Want in principe gebruik je niet al je spullen.

Op vakantie in ons campertje hebben we eigenlijk weinig spullen nodig om te kunnen leven en ons te kunnen vermaken. Natuurlijk hebben we elk wel onze “nodige” dingen bij ons en als er kleding vies word, dan wassen we deze wel op reis. Vooral in de zomer periode hebben we veelal weinig kleding nodig, ook afhankelijk waar we naar toe gaan.

Desalniettemin geeft een opgeruimd en dus een leger huis je veel meer overzicht dan als je veel onnodige spullen bewaard. Dit zegt ook de perfectionist in mij 😂
Ik kan het namelijk ook niet laten vlak voor dat we weggaan met de camper het hele huis opgeruimd achter te laten. Dus de koelkast leeg zodat er niets over de datum gaat, het nodige fruit, beleg dat mee de camper in gaat, alle vieze was weggewerkt zodat ik bij thuiskomst niet extra was heb liggen.
De vieze vaat afgewassen en net voor de zomervakantie alle bedden verschoond..
Dus dat we thuiskomen in een schoon en opgeruimd huis geeft mij altijd een heel prettig gevoel.

Maar goed, dan kom je dus thuis

Dan zie je opeens als je een laadje van je kast open doet opeens weer al die misschien “onnodige” spullen. Het handigste is dan dat jezelf gaat afvragen.

  • Hoe lang ligt het hier al en is dit wat ik echt gebruik?
  • Zou ik dit kopen als dit nu in de winkel zou liggen?
  • Is dit een “wat-als” ? Iets dat binnen een straal van 15 kilometer te koop is voor minder dan 20euro dan kan het dus weg.
  • Heeft dit extreem veel emotionele waarde? Of kan ik het ook digitaliseren door het te fotograferen?
  • De kledingkast, draag ik dit nog wel of is het niet mooi meer?

Het belangrijkste van ont-spullen vind ik dat mijn spullen een goede tweede thuis krijgen.
Wat niet meer schoon te maken is of te kapot is voor reparatie gaat de afvalcontainer in, bepaalde dingen gaan naar de gemeentewerf want veel spullen zijn recyclebaar ♻
Het overige gaat naar de kringloopwinkel, de kledingcontainer of die geef ik gratis weg.
Als laatste heb je nog de goede en bruikbare spullen die ik weer voor een klein prijsje verkoop via tweedehandse sites. Ik gebruik laatste tijd heel veel Vinted en Marktplaats.
Ook als ik iets nodig heb kijk ik eerst tweedehands en lukt dat niet dan schaf ik nieuwe spullen aan, maar dat laatste komt niet zo heel vaak voor.

Wat ik niet na een half jaar heb verkocht gaat alsnog naar de kringloopwinkel.
En spulletjes wat echt seizoensgebonden is blijft liggen tot het seizoen er is om deze spulletjes online aan te bieden op de verkoop website’s.

Misschien kijken je ook wel het tv programma “je huis op orde” met Viktor Brand en zijn team op SBS6.
Ik hoef ons huis echt niet op te geven, maar voor Stephan is het denk ik wel handig, om alles geordend en netjes op 1 vaste plek te hebben liggen.. Laat hem dit maar niet lezen haha 😂.
Veel schuur spulletjes liggen overal en nergens in huis, achter kastjes en in mandjes.. Zolang hij zelf zijn spulletjes nog weet te vinden prima..

Door middel van dat televisie programma heb je wel je hele huisraad door het team geordend op de grond liggen in een grote loods, daardoor word het uitzoeken en sorteren wel erg gemakkelijk gemaakt.
Binnen 7 dagen (of wellicht langer) ben je klaar met uitzoeken en het team van “je huis op orde” verhuisd alles naar je huis en met handige order bakjes, vakkenverdelers ben je zo klaar.
Althans zo komt het over op de televisie, het is natuurlijk veel meer werk dan dat je natuurlijk ziet.

Maar goed bij jezelf thuis kun je dat natuurlijk ook, elk gedeelte van je huis pak je apart aan.
Je doet er wel wat langer over maar als je vandaag nog begint en met jezelf afspreekt regelmatig een gedeelte van je huis aanpakt dan zit je al snel in een opgeruimd huis.
Veel succes met opruimen en ont-spullen daarna er lekker van genieten hoor 🙂