cheetahtravel.nl

Ik heb afgelopen zomer in Noorwegen diverse stenen en edelstenen gevonden, maar ik vraag me nog steeds af “wat is het precies?” En daarom dit bericht en leg ik jullie uit wat ik met deze vraag heb gedaan.

De laatste maanden kijk ik heel graag en enthousiast naar de serie Prospectors op Discovery. Geweldig en interessant programma en ik vergelijk mezelf altijd met de enthousiaste vrouw Amanda Adkins. Omdat ze net als mij zo enthousiast stenen zoekt.

Amanda Adkins
Amanda weet vaak wat ze vind in de bergen van Colorado, maar dat komt ook omdat dit haar werk is dus ze moet wel er veel vanaf weten. Nou hebben wij in Noorwegen zelf 1 dag gezocht in de 4 groeves in de Mineralsti in Evje. Meer informatie daarover kan je lezen hierover als je klikt op deze link.

Eenmaal thuis heb ik de stenen afgespoelt met water en als dan al het zand en overig vuil verdwenen is komt pas echt goed de originele kleur naar voren.
gevonden stenen

Daarna heb ik op internet afbeeldingen van de steensoorten opgezocht die ik bij de Mineralsti zou hebben kunnen vinden en dat proberen te vergelijken met mijn stenen. Da’s best wel een hele opgave, halverwege dacht ik dat ik maar eens moest gaan googlen naar iemand die mij misschien kan helpen uitzoeken wat voor edelstenen ik heb gevonden. Op facebook heb ik een bericht geplaatst op een Geologie groep. Ik vroeg of er iemand was die me kon helpen met het uitzoeken van wat voor edelstenen ik heb gevonden in Noorwegen.

Ik kreeg dit antwoord terug:
“Breng ze mee naar het Geologisch Evenement op 19 oktober in Amsterdam. Daar zitten verschillende deskundigen om je stenen te determineren “.

En toen las ik determineren van stenen en dacht gelijk wat is dat nou weer? Hieronder ga ik het proberen uit te leggen aan jullie.

determineren steen

Determineren wil zeggen dat men probeert te bepalen wat voor mineraal/gesteente het is. Ze kunnen gebruik maken van bepaalde eigenschappen van de steen;

 1. Kleur
 2. Hardheid
 3. Brekingsindex
 4. Polarisatie
 5. Dichroïsme
 6. Dispersie
 7. Glans
 8. Breuk
 9. Reactie op UV licht
 10. Dichtheid
 11. Insluitsels
 12. Geleidbaarheid

Wil je hier meer over alle 12 eigenschappen weten kijk dan eens op deze website Vereniging voor Edelsteenkunde. Daar leggen ze het heel goed uit per eigenschap.

Nadat ik dit allemaal had gelezen dacht ik bij mezelf dat ik dan zondag 19 oktober 2014 maar naar het Geologisch Evenement ga in Amsterdam. Ik ben in het verleden al eens naar Mineraalbeurzen geweest maar daar had je niet de gelegenheid om je eigen gezochte stenen te Determineren en nu ben ik wel erg nieuwsgierig maar zal toch nog even moeten wachten tot 19 oktober.

Hieronder wat informatie over het evenement:
Entreekosten zijn € 5,00 en je kan er voor € 3,00 hele dag parkeren.
Open van 10:00 tot 17:00
Vanaf NS-Station Duivendrecht kan je een gratis een shuttle bus pakken.

GEA beurs

Ruim 80 standhouders, verzamelaarscafé en de GEA-medewerkers van “Zand, Optische Petrologie, Micromounts, Mineraal Determinatie en Vereniging Gemma” zijn weer aanwezig om te determineren, te demonstreren en voor het geven van advies. Hoe je bijvoorbeeld je edelstenen kan verzorgen.

determineren stenen determinatie stenen
Wil je meer lezen wat er zoal te doen is en ook voor kinderen op het evenement klik dan hier.