Je vraagt je misschien af moet ik nou wel of niet een Museumkaart aanschaffen?
Ik zal je zeggen het is zeker weten de moeite waard!! Als je twijfelt dan kan ik je misschien toch over de streep heen trekken. Mijn kaart verloopt binnenkort, maar ben zeker nog niet klaar met musea’s of kastelen bezoeken, zal dus zeker in de toekomst weer een Museumkaart gaan aanschaffen.

Er zijn veel musea’s die ze verkopen maar je kan de kaart ook aanschaffen via de officiële website van de Museumkaart. Wie bij de kassa van een museum een Museumkaart koopt, krijgt voortaan een tijdelijk exemplaar dat 31 dagen geldig is.
Om er een jaar gebruik van te kunnen maken, moet de kaart online worden geregistreerd.
Dan wordt de definitieve kaart opgestuurd, met foto. Wie al een Museumkaart heeft, krijgt tegen de tijd van verlenging het verzoek een foto te mailen.

Museumkaart

De Museumkaart is geldig in meer dan 400 musea, soms moet er toeslag worden betaald.
Een pasfoto moet er nu verplicht op de Museumkaart, je kan digitaal een foto insturen. Er werd namelijk veel gesjoemeld en mensen leenden de kaart aan iedereen uit.
Ik vindt het zelf een goed initiatief dat de kaart nu persoonlijker word. De kosten in 2016 voor volwassenen zijn voor een Museumkaart €59,90 (inclusief €4,95 administratie kosten).
In 2023 waren deze kosten voor volwassenen €64,90 inclusief verzend en administratie kosten.
De Museumkaart voor jongeren tot en met 18 jaar kost €32,45. Op de kaart voor kinderen tot 12 jaar komt geen foto te staan.

Je denkt misschien dat is wel een grote uitgave in 1x. Maar als je slim bent noteer je alle Musea’s waar je naar toe bent geweest en dan zie je dat je na een paar grotere Musea’s de kaart er zo uit hebt.

Je mag 1 jaar gebruik maken van alle museums zo vaak als je wilt. Tja ik heb er ontzettend veel plezier aan beleeft en ik kwam tijd te kort. Wegens tijd gebrek laat ik mijn kaart verlopen maar mocht ik later weer meer tijd ervoor hebben ga ik zeker weten weer voor een Museumkaart. Ik wist van te voren niet dat er zoveel leuke musea’s waren aangesloten en waar je dus gewoon GRATIS naar binnen toe mag.
Bij sommige musea’s hebben ze bepaalde tentoonstellingen en daar vragen ze soms nog wel €1,50 of meer extra als toelage voor de expositie die er op dat moment is..
Maar ja dat zijn vaak ook geen grote uitgaven, bij andere musea’s krijg je weer gratis kopje koffie of thee, ansichtkaarten of andere leuke dingen.
Dus als je er zelf voor openstaat is er zoveel te zien en te beleven in Nederland.

Ik heb er zeker geen spijt van gehad dat ik de kaart heb aangeschaft in 2015 en zelf heb ik de kosten er dubbel en dwars uitgehaald. Want ga maar eens naar Kasteel de Haar in Haarzuilens daar ben je voor de entree alleen al €17,50 kwijt of Het Rijksmuseum in Amsterdam ook €17,50. (prijzen in 2015)

Kasteel de Haar  rijksmuseum

Zo tikken de bedragen lekker op, daar in tegen je moet ook altijd maar op de locatie zien te komen. Gelukkig zijn er, mits je met de trein gaat vaak leuke aanbiedingen te vinden via de welbekende winkels. Een dagje uit kost je sowieso geld en het is prettig als je alleen al met een Museumkaart veel kan bezuinigen. Tenslotte kan je je dagje uit zo duur maken als je zelf wilt.

Mocht je beslissen om een kaart aan te gaan schaffen, dan wens ik je er heel veel plezier mee!