Mlini - Kroatië

Nu even wat informatie over de andere campers, die wij in het verleden hebben gehad.

2008 tot 2013

Aangezien ik het autorijden zat was en beter in grote bussen rij dan met een auto zijn we informatie op het internet gaan verzamelen over bus campers. Net voor de zomer in het jaar 2008 hebben we een Volkswagen Westafalia T3 Hoogdak Camper gekocht. Veel mensen in mijn omgeving verklaarden ons voor 🤪 gek, waarom zou je dat willen? Ik zeg “Waarom wachten tot later? Ik leef nu en later komt misschien wel niet..” En omdat wij van vrijheid houden en willen kunnen doen waar wij zijn in hebben zonder te reserveren ergens is een camper juist het beste vakantie vervoersmiddel voor ons.

cheetahtravel

We kochten een Volkswagen Westfalia T3 camper met een vast hoogdak, omdat we een vaste plek wilden hebben in de bus voor onze spullen. Hefdak was geen sprake van want waar laat je dan al je spulletjes, waaronder stoelen en tafel om buiten op te zitten? Het was een voordeel dat het een oldtimer camper was omdat het wat kosten scheelde in de vaste maandelijkse lasten. Nadeel ook dat het een oldtimer was dat was er geen verwarming in de camper zat, dus hebben we ons in de winterperiode gered met kleedjes en warm aankleden. En achteraf bleek dat vaste hoge dak ook een enorme windvanger te zijn waardoor je benzine verbruik ook een stuk hoger wordt.
Door de jaren heen hebben we de buscamper naar eigen smaak ingericht en hebben best wat aangepast in de camper. Benieuwd naar wat we zoal gedaan hebben, klik dan op deze link.

Uiteraard hebben we een ontzettend leuke tijd beleeft met deze camper!
Helaas kregen we opeens uit het niets gezeur met de plaatselijke gemeente omdat we de bus die natuurlijk geregistreerd stond als camper op gemeente grond hadden geparkeerd. En daar zijn in bepaalde gemeenten opeens regeltjes voor, .. Hoezo antwoorden wij verbaasd.. de camper staat al jaren hier geparkeerd en opeens gaan jullie moeilijk doen? Toen kwam opeens de ‘aap uit de mouw’ omdat er iemand over “geklaagd’ heeft moet de gemeente op treden en zo werkt dat in hun maatschappij, Klaagt er niemand dan is er niets aan de hand, maar ja ze hebben melding gehad en nu zijn wij dus de pineut!! We kregen veel gezeur en controles en briefjes op de ruit van de camper of in onze brievenbus. We moesten om de 3 dagen met de buscamper rijden en de gemeentegrens over en dan mocht deze weer 3 dagen geparkeerd staan.. Dat deden we niet altijd, soms parkeerden we hem een parkeerplaats verderop. Maar na een tijdje ben je er dus goed “ziek” van en dan ben je er wel klaar mee! De krankzinnige klaagster, (een jaloerse buurvrouw) bleef door gaan met raar gedrag vertonen, dus hebben we besloten de buscamper maar te gaan verkopen, want dit nog jaren vol gaan houden met die verplichte ritjes en/of verplaatsen brak ons op een gegeven moment ook op. En een oogje dicht voor ons doen kon deze gemeente niet..
Dan maar sneller door sparen voor ons eigen huis met eigen oprit en snel weg uit deze gemeente.
Zodat we daar onze toekomstige camper neer kunnen zetten. We hebben uiteindelijk de T3 buscamper in 2013 verkocht.

Daarna hebben we een paar jaar geen camper gehad, maar overal waar we waren dachten we terug aan de vrijheid en de zelfstandigheid en de luxe die we beleefden in de Volkswagen camper. Met ons eigen bed, tafeltje, keukentje en kastjes in onze eigen Tinyhouse op wielen.

2014

Dit jaar gingen we met de auto en tent, met onze mopshonden naar Noorwegen toe.
We sliepen op een luchtbed met een goede warme slaapzak in een 2 persoons tent met nog een extra compartiment als ingang en waar de hondjes konden slapen. Uiteraard vondt ik het best avontuurlijk, maar als je in augustus naar Noorwegen gaat heb je wel het verkeerde seizoen te pakken. We hadden veel regen en continu de tent op en afbreken en dat elke keer weer opnieuw. In weer en wind pfff, dat vondt ik sowieso geen pretje. Aangezien wij het nooit lang uithouden op één plek is kamperen in tent totaal geen luxe voor mij. Toen was op een gegeven moment de tent lek.. ja serieus, hahaha en gelukkig hadden ze op sommige campings ook van die kleine trekkers hutjes.. Nou dat beviel ons stukken beter, we sliepen lekkerder en hadden gelijk even wat meer luxe.

cheetahtravel

2015

In de zomerperiode gingen we zonder de hondjes (die logeerden elders) een weekend met de motor naar Duitsland.
Op vakantie gaan met de motor en niet veel mee kunnen nemen was best een uitdaging. Op de één of andere manier wil ik altijd van alles meenemen maar dat is helemaal niet nodig toch? Overal zijn winkels in geval van dat ik iets nodig heb. Echt een lange vakantie hebben we dat jaar niet gehad, we zijn dat jaar met mooi weer veel op pad geweest met de motor, op zoek naar een nieuwe woon omgeving en een zoektocht naar ons toekomstige nieuwe huis.

Verhuizen in 2016 en….

Toen kwam er net voor de zomervakantie gezinsuitbreiding, we kregen een zoontje genaamd Florian.
We zijn die zelfde zomer nog op vakantie geweest, we hadden ondertussen een grotere auto gekocht.
Inmiddels hadden we ook een dakkoffer weten te bemachtigen en zijn er nog 10 dagen tussenuit geweest met zijn allen. De reis ging naar een hotel net buiten de stad Praag in Tsjechië daar hebben we een paar nachten overnacht en daarna hebben we een appartement gehuurd in het zuiden van Tsjechië.


2017: Gaan we een camper huren of toch kopen?

We wilden heel graag weer met een camper op vakantie. En geen kleine buscamper meer, maar een echte grote camper met ook een wc, keuken, eetplek erin. We waren ons ‘online’ aan het oriënteren om misschien een camper te gaan huren ergens. De kosten vonden wij wel aan de hoge kant, want per week betaal je rond de €425-450.00 (in 2017) en dan komt er nog borg bij dus uitgerekend betaalden we inclusief de benzine voor maar 3 weken rond de €1350,00 en daarvan zitten de overige kosten zoals, hoge borg, benzine kosten, campings, camperplaatsen, eten, drinken en leuke dingen doen nog niet eens bij. Tenslotte waren op zoek gegaan naar een camper die we vlakbij konden huren en waar we onze trouwe mopshondjes ook mee mochten nemen en zaten een beetje aan te “modderen” kwa vaste inrichting van de camper, welke voor ons het prettigst zou zijn. Toen bedacht ik me, laat ik eens op de bekende verkoopsite kijken om wat ideetjes op te doen.. Zo liep ik tegen een Fiat Ducato  2.5 turbo diesel, 5 versnellingen, Knaus Traveler, opbouw Alkoof uit 1992, compleet met zonneluifel, warm water boiler en een kachel en licht interieur. Deze stond voor een schappelijk prijsje te koop.

We legden de kosten naast elkaar en hadden berekend dat als we er deze vakantie 4 weken mee weg zouden gaan en nog wat weekendjes weg, dat na de vakantie van 2018 de vaste kosten van het “kopen” eruit zullen zijn. Stallingskosten hoeven we niet te betalen want de camper kan droog staan onder onze carport op onze eigen oprit.

Het is dus best snel gegaan, de beslissing dat we op vakantie gingen tot de koop van onze eigen camper. Maar soms loopt het zo en kom je “de juiste camper” tegen en dan moet je het gewoon doen! Niet wachten tot later!

De herinnering die je later wilt hebben, moet je nu maken

Wacht niet met genieten tot later, Want als later eerder komt ben je te laat

Hierboven staan we met de camper in Montenegro bij het meer van Kotor.
We konden weinig voorbereidingen treffen in de camper, want een paar weken later gingen we al op vakantie. Florian sliep onder de alkoof, en één van de bankkussens bouwden we voor het vangnet zodat hij er niet uit kon vallen tijdens het slapen in de nacht, overdag sliep hij tijdens de rit in zijn autostoel.
Wij bouwden de eettafel, banken om tot slaapplek. Dat was wel elke keer een heel gedoe, maar beter als niets. Nadat we terug kwamen van een heerlijke vakantie hebben we het één en ander veranderd aan het interieur, aangezien het steeds ombouwen van ons eigen bed ons niet beviel hebben we de lange bank omgebouwd tot kinderbedje voor Florian. Tegelijkertijd was het ook een goede en veilige speel box voor hem. En tijdens het rijden gingen de hondjes op zijn slaapplekje. Wij sliepen onder de alkoof, maar ook dat was geen pretje omdat het erg smal en benauwd aanvoelt om daar te slapen. Desondanks hebben we wel altijd lekker geslapen en hadden altijd een vaste slaapplaats en eetgedeelte voor als het eens een dag regende en we ons binnen in de camper moesten vermaken.

Florian werd groter en groter en na de vakantie van 2018 hebben we de kussens een make-over gegeven aangezien die rood/oranje kleur ons begon te vervelen. Gekozen werd voor blauwe spijkerstof en de muren kregen een verfrissend nieuw kleurtje. En het bedje van Florian kreeg een verdieping erbij, want we hadden er een hond bij en ze moesten wel veilig allemaal vervoerd worden, en Florian zijn bedje ging 1 verdieping hoger. Zodat we in 2019 er heerlijk van konden gaan genieten.

Dan kom je onverwacht in de lente van 2019…

En dan loop je opeens via via een andere camper tegen het lijf.
Het is het tegenovergestelde van je eigen camper, iets luxere camper. Met zelfs een garage om onze spullen in op te bergen in plaats van in de badkamer. Het is geen alkoof (wat dus echt een windvanger is) maar een integraal met een ruim tweepersoons hefbed dat ons super lijkt te liggen en een 1 persoons bed met schuifdeur achterin. Ideaal dus voor Florian, zijn eigen plekje. Alleen kon ik nu tijdens het rijden niet meer naast Florian zitten, wel konden de voorstoelen draaien zodat we wel een vaste eettafel en zit plek hadden. We hebben de persoon laten weten dat we graag deze camper wilden overkopen stonden op het punt nog een lang weekend weg te gaan met onze eigen camper en zijn nog één laatste weekend met de alkoof camper weggeweest en hebben daarna deze te koop gezet, de alkoof hebben we 2 jaar in ons bezit gehad en hadden toen eventjes twee campers.
En toen hadden we dus opeens een Integraal Ford Transit camper met grote garage dat ons prima beviel.

Hieronder stonden we aan het begin van de Vršič-pas in Slovenië, tevens de hoogste pas (2864 meter) van heel Slovenië met zijn veel scherpe haarspeldbochten.

Geen alkoof meer hebben beviel ook veel beter, opeens hebben we echt uitzicht tijdens het rijden.. wouw! Veel mooier, geen schaduw vlak meer voor het raam, geen windvanger meer en daarna super lekker slapen en gewoon kunnen bewegen haha dat is ook belangrijk.. Want dat konden we niet in de alkoof. We hebben twee super leuke zomer vakantie’s en weekendjes weg met deze camper gehad, maar we vonden het “vervelend” dat we het hefbed omhoog moesten doen om te kunnen eten aan de eettafel binnen, bij slecht weer. Je zit vooral bij slecht weer binnen in je camper en dan gaan er bepaalde dingen toch tegenstaan. Langs de grote ronde tafel lopen was veel al best aan de krappe kant en we wilden graag een vaste treinzit hebben in de camper, zodat ik naast Florian kon gaan zitten tijdens het rijden en van alles met hem kon ondernemen.
De alkoof had dat ook en toch begonnen we dat enorm te missen en Florian vondt het ook leuk als mama tijdens het rijden bij hem zat en dat we samen iets konden gaan doen een spelletje bijvoorbeeld, of auto “bingo” Aangezien we ook graag suppen en ik (Ariënne) ook een supboard wilde moet er wel meer mee op vakantie en waar laat je dan al je spullen? Dus een grotere garage zou ook fijn zijn. Kortom van deze camper hebben we ruim 2 jaar van genoten…

Dus na de zomervakantie van 2020

Zijn we het internet wezen afstruinen naar een andere integraal camper. We hebben wat bezichtigingen gedaan dat liep nergens op uit en kwamen toen in november 2020 een hele mooie Dethleffs Globetrotter Esprit camper tegen. Deze is integraal en 1 meter langer dan onze camper en er zijn 6 slaap plaatsen aanwezig. Die extra slaapplaatsen hebben we helemaal niet nodig, maar wel een vaste plek om altijd te kunnen zitten, want wat dacht je bijvoorbeeld van slecht weer buiten? Nou dat dus,… deze camper hebben we gekocht nog in dezelfde maand november 2020 gekocht.


Tijdelijke een andere bus camper erbij gehad

Sinds februari 2021 waren we in het bezit van een bus camper. Een Fiat Ducato. Deze wilden we erbij hebben voor de weekendjes weg, in plaats van één van onze auto’s. Maar de kosten voor deze bus in onderhoud en bezit ervan viel hoger uit dan verwacht. We hebben eerst de bus een opfris beurt geven, achteraf zonde van alle tijd en energie.

We wilden de bus verhuren en hebben dat een paar keer gedaan. Maar wat een werk gaat daar in zitten, ook erg onervaren mensen die niet eens kunnen rijden in een camper en de versnellingsbak bijna kapot rijden. Pfff nou en ik had een heel boekwerk gemaakt aan informatie hoe alles werkt en een tweede inboedel gemaakt speciaal voor de buscamper. Het had allemaal erg leuk kunnen zijn, maar na een klein half jaar hebben we de bus camper weer verkocht. Zo maar dat verhuren, dat doen we NOOIT meer!! 

Toen veranderde er iets na onze zomer roadtrip – 2023

Toch begon onze camper na een lange vier wekelijkse vakantie ons opeens tegen te staan dat we,
(Stephan) op zoek is gegaan naar een camper met een comfortabele indeling.
We liepen elkaar vooral in de weg als er één van ons in de keuken stond.. dan wilde je er langs lopen om naar de wc of naar de kast te lopen en dan konden we niet eens fatsoenlijk langs elkaar heen.
Dat werd best wel een irritatie puntje, ook het grote zit gedeelte werd niet volledig gebruikt of zat vaak niet lekker genoeg of te krap. Dus op zoek naar een andere alternatief, deze kwam in onze zomervakantie voorbij en hebben daarna contact gehad met de mensen die hun camper te koop aanboden..
Ze hielden de camper vast voor ons en zijn op de terugreis van Kroatië naar huis – Nederland bij ze op bezoek geweest om de camper in geur en kleur te bekijken.

We waren helemaal blij met de nieuwe en veel ruimere en ook luxere indeling van deze camper.
Ook tevreden met de uitstraling van de buitenkant. Kortom we gingen opnieuw een best grote stap erop vooruit, van de extra comfort en wegligging op de weg naar een luxer interieur en prettiger gebruiksgemak.
Dit is een Hymer B694 SL uit het jaar 2007, deze camper is even lang als de Dethleffs.
En is iets breder dan de Dethleff camper. Omdat de kleur nu zilver is in plaats van wit vinden wij hem vooral kleiner lijken terwijl dat niet zo is.

Hier stonden we geparkeerd op een parkeerplaats bij een grote supermarkt in Warwick – Engeland waar we afgelopen herfstvakantie 2023 naar toe zijn geweest met deze prachtige camper.