Het Muiderslot in Muiden is gebouwd rond het jaar 1280. Men weet het niet helemaal zeker, zo word veel vermeld op het internet en in boeken dat Graaf Floris V het kasteel zou hebben gebouwd, maar hij zou het ook heel goed gekocht kunnen hebben.

Het Kasteel ligt aan de monding van de rivier de Vecht en aan de Zuiderzee, tegenwoordig heet het IJsselmeer. Het Muiderslot behoord tot de Stelling van Amsterdam. (stadsmuur van water rondom Amsterdam)

Muiderslot

Hedendaags verkeerd het Middeleeuwse kasteel zich nog in een uitstekende staat en is nu een Rijksmuseum gelegen in Noord-Holland in het plaatsje Muiden net buiten de haven.

[mappress mapid=”54″]

Het kasteel is een vierkante waterburcht met een slotgracht en een ophaalbrug.
De oude moestuin is gerestaureerd en zo ingericht zoals hij er vroeger uit moet hebben gezien. Bekijk het filmpje hieronder eens voor meer informatie rondom en in het kasteel.

Muiden heeft ook 3 andere Forten, Ford H is gelegen aan de vecht bij het begin van het plaatsje Muiden. Fort Westbatterij ligt tegenover het Muiderslot aan de overkant van de rivier de Vecht en vlakbij het oude Zuiderzee, het Muizenfort bevindt zich in de oude Vestingstad van Muiden, Deze forte waren erg belangrijk en ook voor de Hollandse Waterlinie en vervolgens ook voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Ford H muidenWestbatterij fort muidenMuizenfort muiden

Wat ook erg leuk is om gelijk te bezoeken als je toch in Muiden bent is het Fort Pampus.

fort pampus

Mocht je nou zelf geen boot hebben je kan vanauit Muiden de veerdienst pakken en vaart in ongeveer een half uur a drie kwartier naar het eiland toe.

Er vertrekt ook een veerdienst vanuit Amsterdam IJburg en je vaart dan over het IJmeer erheen. Maar let op: In de wintermaanden is het eiland Pampus voor bezoekers gesloten. (Vanaf 31 Oktober tot eind Februari gesloten)
1 april 2014 zijn ze weer open voor bezoekers.

Fort pampus dichtbij

Het Forteiland Pampus is het meest bekende onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Eind 1996 is de stelling op de lijst van de Wereld Erfgoederenlijst gezet van UNESCO. Waarmee officieel werd erkend dat deze kring van 42 forten met verbindingsdijken, sluizen, inducatiewerken een unieke verdedigingslinie vormde. Dat werd dus ook de Hollandse Waterlinie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie genoemd.
Meer informatie kan je vinden op de website van Pampus.