mooie bloem

Ik moet zeggen ik heb me er wel een beetje op verkeken, ik dacht leuk een moestuin, maar dat is flink doorwerken zo’n grote moestuin. Ik had ook best veel zaden online besteld en ook aardig veel gezaaid en geplant.

De dochter van één van mijn cliënten heeft mij (eind januari 2022) ook onverwachts verrast met 8 zakjes zaden die zij zelf geoogst heeft van haar moestuin in 2021. Ik heb mijn cliënt het eerste blog bericht gestuurd, aangezien ik enorm enthousiast was dat we een moestuin hebben gekregen. Hij stuurde vervolgens de link van mijn blogbericht door naar zijn dochter.. En zo kwam zijn dochter bij hem thuis met haar ge-oogste zaden voor mij.
Wouw, wat lief! Ik was enorm verrast en dus bij deze nogmaals bedankt Miriam!

Ben er helaas niet meer aan toe gekomen om een blog bericht te schrijven vorig jaar.
Voor degenen die mijn Instagram pagina in de gaten houden, deze mensen konden af en toe meekijken van wat ik zoal gedaan had in de moestuin of wat er zoal bloeide en groeide. Mijn prioriteit nr 1 in mijn vrije tijd tijdens het droogte seizoen was de moestuin, de tuin water geven om de 2 a 3 dagen. Ik hield thuis op mijn kalender bij wanneer het had ge-regent, want was er regen gevallen, dan kon ik die dag wat anders gaan doen. Tijdens onze vakantie’s was het maar hopen dat het af en toe ging regenen en dat de twee aardige buurvrouwen af en toe de tuin voor mij wilden besproeien. Maar ze waren mij tot niets verplicht, ik vertelden hun dat de natuur zichzelf maar moest redden, op zomervakantie gaan is iets wat wij ook graag doen, dus dan laat ik de tuin toch echt even aan zijn eigen lot over..

Hoewel het hebben van een moestuin wel een luxe is naast het hebben van een parttime job en het huishouden runnen. Dat is nogal een hele planning en méér hierover kan je lezen op mijn blogpagina .

Ik had een hele uitgewerkte plattegrond gemaakt in een a4 schrift bijgehouden wanneer ik wat gezaaid had en wanneer ik het moest uitplanten in de tuin. Hier thuis zaaide ik best veel voor. Maar ook dat heeft niet altijd veel nut, want in de volle grond groeit het veelal sneller omdat de wortels meer ruimte hebben daar dan in een klein potje.. En als de temperatuur buiten ook warmer is, voldoe je eigenlijk je tijd door het in huis al voor te gaan zaaien.. Althans dat is mijn ervaring en wil dit jaar minder tijd daaraan gaan verspillen als het mij lukt. Want dat vooruit zaaien is wel erg leuk om te doen, zowieso van zaadje uit naar een mooie plant in huis en naar een nog grotere mooie plant buiten. Zowel in onze tuin thuis als in de moestuin.

Als eerste heb ik een zijltje gemaakt tussen de buurvrouw en mij, wat halfstam fruitbomen uitgezocht en geplant in de moestuin op het zonnigste plekje heb ik deze geplant. Datzelfde gedeelte werd ook de plek waar ik mijn kruiden wilde neerzetten en deze heb ik vervolgens heel veel gemulcht zodat de grond vruchtbaarder werd.
Uiteindelijk werd de grond vruchtbaarder, maar de rest van de moestuin had ik niet gemulcht en daar ben ik dan ook achter gekomen. Deze grond was droog en dor, af en toe wat exta bijmesten hielp niets. De zaden kwamen of niet uit of er kwam wel een klein plantje op en vervolgens gebeurde er niets. Dus heb ik tussendoor extra gemulcht en compost erop gegooid en daarna kwam er eindelijk wat op. Maar toen was het al laat in het seizoen en was ik eigenlijk al te laat met zaaien. Dus ik weet wat mij te wachten staat voor aankomend seizoen, veel mulchen, bemesten en blijven bij mesten..

Ook op moment van zaaien in de grond, of het plantje van uit huis planten in de moestuin… heb ik mijn plattegrond meegenomen en met gum lopen uitgummen, bijschrijven waar wat staat. Want het is best lastig als je zoals mij nog niet echt een kenner bent van de plant die je gezaait hebt. Welke kenmerken heeft deze, wat voor blad etc.

Soms was ik net lekker bezig op de moestuin en moest ik weer naar huis toe om mijn zoontje op tijd van school op te halen. De tijd vliegt als je het naar je zin hebt, althans ik kan moeilijk stoppen als ik eenmaal op dreef ben!
Ook onkruid wieden is een hele klus.. en je bent veelal voor niets bezig, want na een regenbui groeit de onkruid zo weer. Daarom had ik op bepaalde plekken stro neer gelegd, als loop pad maar ook om onkruid te weren.
Maar achteraf kwam ik er weer achter dat ik veel meer stro had moeten gebruiken..

De praktijk is de beste manier om de vaardigheid in de moestuin goed meester te worden, of te wel

“Al doende leert men”

En ik moet zeggen dat ik veel heb bijgeleerd afgelopen zomer, geleerd door het vele lezen over moestuinieren online. De andere moestuinierders die me af en toe tips gaven.. Maar ook uitspraken die mijn vader vroeger altijd maakte over zijn werk als tuinman, die opeens weer naar boven ‘plopten’ in mijn gedachten.. Deze herinneringen zijn mij erg dierbaar 🙏..

Weliswaar heb ik te veel gezaaid, ik was te nieuwsgierig naar van alles..😂 Maar alles wat je zaait, dat komt op🌱 en deze moet je vervolgens allemaal water gaan geven, verzorgen en oogsten.


Dussss daar had ik me nogal op verkeken… oops 😶‍🌫️🙈 ik lach er nu om, maar op dat moment was het extra veel werk en ik baalde wel een beetje natuurlijk. Maar ben soms nogal impulsief en dan krijg je dat hé?
Ook veel moeite gedaan om een Oost-Indische Kers te zaaien tot plantje, maar na een paar weken de hele moestuin stond onder de wilde Oost-Indische Kers van de vorige eigenaar van de moestuin. Kortom al die zaden zaten nog onder de grond en overal kwamen die plantjes uit zichzelf opzetten. Goed voor de insecten, de bijen en de wespen zijn ook dol op de bloemetjes.. Maar als je niet meer kan lopen dan is het wel enorm veel.. Dat is het risico van een eerste seizoen moestuinnieren nadat je deze hebt overgenomen van iemand anders, ook kwamen er in mijn schaduw stuk veel bloembollen uit die de vorige eigenaar nog had laten staan. Dus dat was weer een extra geluksmomentje.
En van bepaalde zaden had ik te weinig geplant, want de oogst van een paar plantjes daar konden we amper van zijn drieën van eten. Dus daar ga ik meer van planten, zodat we voldoende doperwtjes en tuinbonen kunnen eten. En dat ik ook nog wat kan in-wecken voor later. Kortom van mijn fouten heb ik geleerd en je bent nooit te oud om iets bij te leren.

Afgelopen herfst nog genoten van de vele bramen, frambozen, de ananaskers en de muismeloen dat nog mooi doorbloeide en groeide.

Erg lekker waren deze en helaas hadden we geen appels want de rupsjes hebben alles kapot gewreten in de appelbomen. Kortgezegd, had ik meer rupsjes moeten doodmaken want ze hebben de knoppen in de takken opgegeten. Ik heb namelijk geen appel gezien, erg jammer! Dus voor aankomend jaar maar een val of iets dergelijks aanschaffen want kan niet continu op de appelbomen letten. De kruiden heb ik geoogst, laten drogen in de droogmachine en lekkere thee van kunnen drinken en de overige zaden heb ik geoogst en gedroogd en die kan ik aankomend moestuinseizoen weer gebruiken.

Dit was het voorlopig even weer wat betreft de moestuin. Voorlopig is het nog volop winter en ik heb nog geen planning gemaakt.. In mijn hoofd wel enkele gedachten gehad, maar die planning in mijn hoofd kan altijd nog veranderen als ik weer bij de moestuin ben 😂😁 Zowizo ga ik bepaalde bloembollen verplaatsen, althans proberen terug te vinden in de grond en naar de zijkant verplaatsen.. Bloembollen zijn leuk maar niet al je wat anders van plan bent met deze grond. Dus die gaan een eigen plekje krijgen. Maar hierover een andere keer meer.