Er zijn op veel plaatsen mooie edelstenen en mineralen te koop. Maar waar kan je ze zelf vinden in de natuur?
Thuis heb ik al een grote verzameling van diverse welgevormde stenen, fossielen, schelpen. Maar grote hoeveelheden edelstenen? Ik ben ze misschien wel tegen gekomen, maar ik heb ze niet herkend. Het is voor sommigen onder ons erg moeilijk om een edelsteen te vinden tussen allemaal normale uitziende hedendaagse stenen.

Edelstenen en mineralen zoeken in de natuur.
Veel stenen, edelstenen en mineralen kun je vinden in rivieren in de bergen. Ik heb al eens in de bergen in Oostenrijk een ruwe bergkristal gevonden en een mooie witte gladde doorzichtige edelsteen (waarschijnlijk ook bergkristal) in een rivier in Duitsland.

Edelstenen en mineralen komen in verschillende vormen voor, ze ontstaan in grote gesteenten, of te wel de bergen.

Gesteenten zijn natuurlijke opéénhopingen. De meeste gesteenten bestaan uit meerdere soorten mineralen, maar er bestaan ook gesteenten met maar één
mineraal zoals marmer. Grotendeels van alle gesteenten komen uit vulkanen. Zo nu en dan brokkelen er door bijvoorbeeld weersomstandigheden stukken van de gesteenten af. De rivieren vervoeren resten van die gesteenten af. De Rijn vervoert ook veel stenen, daardoor kun je ook (soms) mineralen in Nederland vinden.

De mooisten edelstenen komen uit Colombia, Kimberliet is het moeder gesteente van de meeste Diamanten en het is genoemd naar Kimberley mijn in Zuid-Afrika waar het voorkomt in vulkanen van ongeveer 200 tot 300 kilometer in de aardkost. Hieronder overzicht van een vulkaan en waar Kimberliet zicht bevindt.
vulkaan

De meeste gebieden waar diamanten zijn gevonden zijn Zuid Afrika, Botswana, Namibië, Australië en Siberië.

Blauwe en gele saffieren die kun je het beste vinden in Australië. Andere saffieren kun je vinden in Kashmir in India, Birma, Sri Lanke, Tanzania en Madagascar.
De Robijn komt uit Myanmar in Burma, Thailand, Viëtnam, Tanzania en Madagascar en Tanzania.


Bergkristal

bergkristal

Bergkristal is genoemd naar het Griekse woord: Krystallos. Dat betekend ijs. Bergkristal is kleurloos en het lijkt veel op glas. Een bergkristal lijkt op een diamant, Topaas, danburiet, zirkoon en achroiet.  Je kan bergkristal vinden in de landen India, Sri Lanka, Birma, Kenia, Madagaskar, Brazilië, Frans-Guyana, de VS, China, Slowakije, Oekraïne, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Polen, Frankrijk, Roemenië en Zwitserland.  De bergkristallen uit India en Birma zijn zeer zeldzaam.


Beryl

De groene variëteit van beryl word smaragd genoemd.Deze komt vooral voor in;Colombia, waar vooral de Muzo-mijn en de Chivor- mijn beroemd zijn geworden.
Zuivere beryl is kleurloos en komt in de natuur weinig voor, en de mogelijke kleuren zijn naast groen ook blauw, geel, rood en wit.
Beryl komt uit het Grieks ‘beryllos’ kostbare blauwgroene kleur van overzees water steen. Later werd de naam Minerale Beryl. Op de foto hieronder ziet u een rode beryl.

rode biryl


Citrien

De citrien komt ook in de natuur zelden voor, hieronder ziet u de links de ruwe en rechts de gladde variant van de Citrien.

Ruwe citrien  gladde citrien

De citrien lijkt op een topaas, zirkoon en orthoklaas en lijkt veel op glas.
Je kan het vinden in de VS, Tsjechië, Rusland, Spanje, Frankrijk en Schotland, Brazilië, Madagaskar en Kazahstan.


Amethist

Amethist is de meest geliefde kwarts en edelsteen. Het is genoemd naar het Griekse woord ‘Amethystos’ dat betekend ‘niet buiten bewust raken’.
De steen was dus al bekend bij de Romeinen maar ook bij de Egyptenaren. En in de middeleeuwen was de amethist het symbool van geliefden en het beschermde tegen tovenarij. Amethist is licht tot donker paars gekleurd.

amethist ruw  gladde amethist

Het is ooit gevonden in onder andere: Brazilië, Bolivia, de VS, Canada, Mexico, India, Birma, Japan, China, Korea, Sri Lanka, Zimbabwe, Mozambique,
Kongo, Australië, Rusland, Armenië, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije, Zwitserland en Ierland.

Organische edelstenen

Enkele van de mooiste bijzonderste en ook de duurste edelstenen van de aarde zijn niet afkomstig van gesteentes maar van levende organismen zoals dieren, planten en heel soms ook mensen. Amber (Barnsteen) , Koraal, Git, Parels en Ivoor.

Barnsteen

Barnsteen word ook wel Amber genoemd en is een lijmachtige, bruine of gele hars die wordt afgescheiden door naald bomen dat vervolgens is gefossiliseerd.
Amber kan allerlei dingen bevatten zoals insecten, blaadjes die werden in de hars gevangen voor dat hij verharde. In de hars zijn ook onder andere aangetroffen: luchtbellen, dennenappels, stukjes hout, spinnen en heel soms kikkers, padden of muisjes.

Luchtbellen vertroebelen de kleur en daarom worden ze met verhitten zoveel mogelijk verwijdert uit het mooie amber. Maar de waarde van een stuk amber wordt juist hoger door de andere insluitsels die hier zijn genoemd, vooral als er een zeldzame of uitgestorven soort is ingesloten.

De kostbaarste amber is transparant. Van goed gepolijste stukken worden amuletten en kralen gemaakt. Wanneer je het goed opwrijft, wordt amber electro statisch. De beste amberafzettingen ter wereld werden gevonden aan de noordkust van Duitsland. De grootste amberkei is uit de Oostzee gehaald en weegt bijna 8 kilo. Hij bevindt zich heden in het natuur wetenschappelijk museum van de Humboldt Universiteit in Berlijn. Stukken amber zijn vanuit de Oostzee door de stroming zelfs in Engeland aan de kust gevonden. Maar ook elders wordt amber gevonden zoals in Myanmar (Birma), Canada, Tsjechië, de Dominicaanse Republiek, Frankrijk, Duitsland, Italië, Roemenië, Polen,
Spanje en zelfs de VS.

Hieronder ziet u een foto van waar er in de wereld ruwe mineralen worden gevonden. Daarnaast een foto van een mineralen mijn, in Canada of Australië.

 

Heeft u nog tips of heeft u ergens mooie edelstenen, mineralen of wat dan ook gevonden laat dan een reactie achter.

 

3.6 12 Stemmen
Article Rating
20 Commentaren
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
brian wander
8 jaren geleden

Ik ga binnen korte tijd een spiritueel tochtje maken, en ga dat combineren met edel metaal en natuur stenen zoeken.
Mocht er iemand zijn die er ook een lekker poosje tussen uit wil en kan jij je vinden in mijn begin idee???Mail mij of bel vrijblijvend…..misschien is het met meerdere mensen nog leuker.
Ik ben een druk mannetje die altijd wel bezig is…die drukte wil ik nu omzetten in het vergaren van aparte stenen en of fossielen en zo ook iets bijdragen aan het uitzoeken van hoe wij zijn ontstaan.
Voel je vrij om te reageren iedereen met een goede instelling is welkom.
stichtingnazorgdirect@gmail.com

Eli
9 jaren geleden

Ik ben 12 jaar maar ben echt geopsedeert door kristallen en mineralen ik heb zelf ook een grote verzameling;

Manuel
9 jaren geleden

Hallo,
Wie kan mij helpen, in Frankrijk of Belgie bij welke stad BERG kan ik ga edelsteen, mineralsteen te zoeken?
Mvg. Manuel.

9 jaren geleden

hoi ik ben nog maar elf maar ik heb onzettend veel edelstenen en hou mijn spreekbeurt erover en ik vind het heel intresant wat jij hebt geschreven en van de zomer ga ik ook in de bergen kamperen en ga ik zeker edelstenen zoeken in de natuur dat komt door jou ik ben geinspireerd geraakt en heb er heel veel zin in

groetjes martijn (11 jaar)

Miki
9 jaren geleden

Kan iemand me zeggen welk gereedschap ik nodig heb en waar ik het kan kopen.
Zijn er ook in Griekenland edelstenen ik ga dit jaar 2 maanden genoeg tijd om te zoeken!
Er is een zee en bergen!

Sabrina
9 jaren geleden

hallo,

ik had een vraagje.
wat is nou precies de waarde van z’n steen?
want ik heb namelijk Amethist steen en de citrien steen

mvg

Michel
9 jaren geleden

Aanrader voor beginnende zoekers: Zuid Duitsland (Schwarzwald) in de plaats Wolfach. Hier kun je tegen betaling een dag zoeken in steen dat uit de Clara mijn komt. Er zijn vier bulten waarin gezocht kan worden met elk een andere tijdzone of steensoort. Je kunt er de zogenaamde micro-mounts vinden. Mooie fluoriet bijvoorbeeld. Zoeken is hier relatief makkelijk omdat je in eerste instantie kunt zoeken naar bepaalde kleuren in het steen zoals groen, geel en blauw. Er is parkeerruimte, er zijn wc’s en je kunt er zelfs bij wisselvallig weer schuilen.

Michel
9 jaren geleden
Antwoord aan  Marysia

Aan het einde van het Zillertal in Oostenrijk vind je de plaats Mayerhofen. Achter deze plaats is een groot gebied waarin je bijvoorbeeld granaten kunt vinden en onder andere rookkwarts. Erg moeilijk is het niet maar je moet goed om je heen kijken en weten wat je zoekt. Ik heb mooie granaten gevonden in de omgeving van de Schlegeis.

lou
9 jaren geleden
Antwoord aan  Owin Boon

Weet iemand op wat voorn stenen je moet letten,

hoe zien ze er aan de buitenkant uit?

Illusion
9 jaren geleden
Antwoord aan  Luke Van Roosmalen

Berg kristal vind je heel makkelijk in de Alpen bijv. Bij de alp dhuez in de buurt daar vind je het soms al op de wandelroutes kan zelfs zonder goeie uitrusting grootste mineraal dat we daar gevonden hadden was ongeveer 1,5hoofd maar was een grote klomp vierkante kristallen de standaard puntige bergkristallen vind je daar ook makkelijk

Illusion
9 jaren geleden

Ik heb ooit in croatie op een eilandje best wel veel citrien gevonden maar onze boot was te klein om het allemaal mee te nemen

Owin Boon
9 jaren geleden
Antwoord aan  Marysia

Marysia, ik gaat al lang op pad om edelstenen en goud te zoeken:
Hier wat tips:
Je hebt 2 verschilldende zoektochten voor zowel goud als edelstenen:
Via een rivier of in de bergen.
Voor in de rivier moet je een zeef hebben en wat kennis(Kan van internet)
schep een handvol stenen van de bodem van de rivier in je zeef (Grote bak) en zeef totdat je edelstenen ziet. (dit kan lang duren voordat je iets vind). Om het proces wat korter te maken moet je de stenen scheppen in de binnenbocht van een rivier (Daar stroomt het water minder snel en laat dus eerde edelstenen in zijn slib vallen).
(Kennis en herkenning van stenen is vereist)

De 2e keus is via de bergen (Dit is alleen an te raden als je een goede uitrusting hebt en kennis van de bergen zelf (Denk aan bergklimmen).
In de bergen kan eht gevaarlijk zijn, maar daar praten we nu ff niet over. Dat moet je zelf weten.
Voor in de bergen, heb je een koudbeitel nodig en een hamer om de stenen uit te hakken. Verder is een loupe vereist en vaak ook een houweel. (Houweel is niet echt nodig, alleen voor groter werk)
Een koudbeitel heb je in 2 vormen. Een punt en een platte. Een platte is nodig om de stenen uit te hakken en een puntbeitel is nodig om de uitgehakte stenen te splijten.
Om edelstenen in de bergen te vinden, moet je kijken voor rood uitgeslagen rotsen. Dit duid erop dat ijzer aanwezig is.
zoals het geologische spreekwoord luidt: ”Goud draagt een ijzeren hoed”.
Goud en edelstenen zijn vaak te vinden achter dit stuk ijzerrots. Edelstenen kunnen ook in de nabije omgeving liggen.
Zorg dat als je hakt je een veiligheidsbril hebt.
Dat er een ijzerrots is wil niet zeggen dat je geheit iets vind hè.
Zulke expeditites kunnen gemakkelijk 6 uur duren dan wel niet een paar dagen. Met of zonder succes. Daarom is voedsel en water gebruikelijk mee te nemen. Voor meerdere dagen spreekt het voor zich.
Ook kunnen edelstenen voorkomen in holtes in rotsen. Daarom is het ook wel eens handig een kijkje te nemen in zo’n rotsholte.
Maar niet de beginnersfout dat je even je hand in de holte douwt en ff gaat voelen. Wie weet wat er daar voor beest zit. Niet dat het stoer is als je dat doet, maar niet ieder beest is even lief en sommige dus ook dodelijk.
Heb dus altijd een grote handschoen bij je en een zaklamp om je hand bij te schijnen.
Voor meerdere informatie verwijs ik je naar expertise site’s op gebied van Goudzoeken en edelstenen. (ook verwijs ik je naar plaatselijke kiosk, want niet overal is goud zoeken of edelstenen delven legaal) Daar wacht je dus een boete of celstraf op.
Voordat je op pad gaat doe je research. Weet welke stenen je waar kunt vinden en hoe ze eruit zien ed. (wikipedia kan je al wat helpen)
Verder neem altijd een kompas en een kaart mee.
Als je verdwaalt bent, volg de rivier die leidt naar beschaving of volg wegen.
Zo ben ik een keer 3 dagen verdwaalt geweest in de middle of nowhere.
Groeten van Owin

Marysia
9 jaren geleden

Ik wil zelf graag stenen/mineralen gaan zoeken. (Edel)stenen en mineralen zijn mijn liefde. In de zomer gaan we naar Oostenrijk. Kan iemand me helpen door me te vertellen hoe ik dat aan moet pakken en waar ik moet beginnen? Bij voorbaat hartelijk dank!

bart
10 jaren geleden
Antwoord aan  walter

Waar heb je deze gevonden in belgie? Wil namelijk okk wel eens een poging wagen om iets zelf te vindn… Mvg

lovlykimbertje
10 jaren geleden

het is echt stom dat het beschermd is want ik moet een werkstuk maken en ik wilde dat na maken

walter
10 jaren geleden

Ik heb calciet in duitsland en belgie gevonden rookkwarts in duitsland en bariet in belgie

Luke Van Roosmalen
10 jaren geleden

welke plaats heb jij bergsteen gevonden mabel?

mabel
10 jaren geleden

ik heb een bergkristal gevonden nenenenene

jiri
11 jaren geleden

Quarts is in Aruba paars tot oranjee van kleur.

Jeroen
11 jaren geleden

Wij hebben in Tjechie barnsteen gevonden in de bergen.
Groetjes jeroen