de tijd vliegt

Onlangs toch mijn website weer betaald, dat is de jaarlijkse factuur die elk nieuw jaar opnieuw terug komt. Ik vraag me jaarlijks opnieuw dezelfde vraag “Ga ik hem verlengen of stop ik er definitief mee?” Toch vind ik het jammer om deze website volledig op te heffen, al die tijd en energie wat ik er al in heb gestopt.. zonde eigenlijk 😢🙈

Maar iedere (vader/moeder) met een parttime baan, daarnaast een gezin en een volledig huishouden heeft het tegenwoordig erg druk. Je wilt ook tijd over houden om te relaxen of om op de bank Netflix te kijken of om eens niets “moeten” willen doen.
Het gedeelte moeten heb ik al afgeleerd.. althans ik attendeer een vriendin er op als ze mij appt met “ik moet nog dit en dat en zus en zo doen.” dan zeg ik haar, “nee je moet niets, jij wilt dat”. En andersom zegt ze het ook tegen mij en dat is heel prettig als je zo’n vriendin hebt die je helpt ermee.
Want we moeten niets, nou ja als je afspraken of een zwemles hebt ingepland staan dan moet je er wel heen. Maar als je zegt; ik moet mijn moeder bellen of ik moet de ramen nog lappen. Dan is het eerder een kwestie van.. “ik wil graag om 14:00 mijn moeder even bellen” want ik hoef haar niet te bellen dat kan ook een andere keer.. want het is geen verplichting. Je moet helemaal niks!


Ook kun je bepaalde klusjes in het huishouden gaan schrappen, want is het echt belangrijk om elke dag te stofzuigen, of om elke dag je bed op te maken?
Zo heb ik de laatste jaren (sinds ik moeder ben) ook geleerd om sommige klusjes uit te stellen, wat vandaag niet af komt, dat komt morgen wel af en anders overmorgen. Want genieten van de dag en bijvoorbeeld een fijne wandeling buiten maken is ook belangrijk. Ten eerste beweeg je dan en ben je even eruit buiten in de frisse lucht en doe je wat vitamine D op.. 😄

Je kunt net als mij ook te veel leuk vinden, dan is het best lastig om een keuze te maken tussen alle activiteiten die er zijn. Welke activiteiten zet je bovenaan en welke onderaan…? Bij mij stroomt me hoofd soms over van de ideeën van wat ik kan gaan doen.. en heel soms komt het er niet meer van, omdat dan op mijn vrije moment de energie ver te zoeken is… dan is het zoals het is en dan komt dat een andere keer maar. Het heeft ook te maken met je mindset, als je jezelf voorhoudt dat je te weinig tijd hebt dan heb je ook te weinig tijd. Je moet jezelf gewoon voorhouden dat je genoeg tijd hebt, dan heb je ook genoeg tijd. Klinkt misschien kort door de bocht maar zo werkt het echt!

En als je s’ochtends eerder op staat dan je kinderen, ook al is het 20 minuten, dan heb je toch al wel in een week tijd toch 2uur de tijd voor jezelf genomen 👏. Want meestal als je kinderen hebt kan je niet uitslapen en begint de maandagochtend gelijk met douchen/wassen, aankleden, ontbijten, kinderen klaarmaken en hup de deur uit naar school. Je bent gelijk gehaast en dan heb je het gevoel dat je wordt geleefd vanaf het moment dat je je ogen open doet. En als je dan nog naar je werk moet en terug komt en je haalt je kind van school s’middags (of bso etc) dan ga je ook alsmaal door met bezig zijn. Althans ik wel, heel even zitten voor een kopje thee of een lekkere cappuccino. Je bent druk soms met vriendjes die komen spelen, of zwemles/sport van je kinderen, de hond die naar buiten moet, je ruimt tussendoor nog wat op en daarna is het weer tijd om te koken. Avondeten, keuken opruimen, afwassen, kind naar bed en dan pfff dan ben ik veelal bekaf.. Kortom je wordt geleefd, meestal smeer ik dan nog boterhammen en maak ik fruitbakjes klaar voor de volgende dag en dan is de avond bijna om en dan doe ik meestal niet veel meer. En dan begint morgen de nieuwe dag weer.
Op mijn vrije dagen probeer ik naast de huishoudelijke klussen en de boodschappen, tijd vrij te houden om wat dingen voor mezelf te doen of om klusjes af te krijgen. Daar zal ik een volgende keer meer over schrijven.

Je kan ook té veel willen, daarom is het belangrijk om een prioriteitenlijstje samen te stellen. Ik gebruik een standaard todo lijstje (notitie app, Samsung Notes) op me smartphone. Ideaal zijn deze, maar een simpele kladblok kan ook. Wat ik het belangrijkste vindt zet ik meestal bovenaan en de dagelijkste ´klusjes` schrijf ik niet eens op. Het is meer een geheugensteuntje. Maar het lijstje kan je ook gebruiken als doel waar jij in je vrije tijd aan wilt werken en je tijd aan wilt besteden. Of omdat je er echt van geniet en het je uiteindelijk dichter bij je uiteindelijke doel brengt.

We leven eenmaal in een drukke maatschappij waarin ik vindt dat er aardig veel verwacht word van jouw als persoon of van je kinderen op school. Zo kwam ons zoontje met 3 bundeltjes van meerdere A4 blaadjes thuis of hij dat even wil gaan doen en oefenen tijdens de twee wekelijkse kerstvakantie. En dan is ons kindje nog maar 6 jaar, hij zit nu in groep 3 en krijgt nu al huiswerk mee naar huis🙈 Dus daarmee kom ik gelijk uit bij de eerste.
Nr1》De verwachtingen vanuit school naar de ouders toe gericht..
Nr2》Verwachtingen vanuit je functie die je uitoefent op je werk, nou heb ik gelukkig geen werkgever die me op mijn vingers kijkt gelukkig.
Nr3》Een partner die omdat jij parttime werkt en hij/zij fulltime die verwachtingen heeft dat je het volledige huishouden runt, boodschappen doet, het huis schoonmaakt etc en de kinderen en huisdieren verzorgt, administratie regelt.
Nr4》De agenda van je kind/eren…
Nr5》Overige afspraken, dokter, tandarts bezoek, kapper, dierenarts etc

Er zal ook vast nog wel een nr6 zijn of meer zijn maar deze kwamen als eerste in mij op en zijn naar mijn aanzien enorme energie slurpende klusjes. Je kan er voor kiezen bepaalde klusjes snel of langzaam te doen, bijvoorbeeld het huishouden. Elke keer dezelfde terugkomende klusjes.. ik moet zeggen dat ik er wel gemakkelijker in ben geworden.. ik doe het sneller en ben niet meer zo pietleutig. Ik wil tijd over houden voor andere dingen die leuker zijn.

Boodschappen doen doe ik gemiddeld 2x per week, bij verschillende supermarkten. Want ik houdt de reclame folders goed bij en maak boodschappen lijstjes. Kost extra tijd, maarrr scheelt toch nog wat in de maandelijkse vaste lasten.

Naast het geld wat we daarmee besparen kan je evt weer voor wat anders uitgeven of de hond verwennen met een lekker bot. Gelukkig ben ik niet zo van het shoppen, kost ook best veel tijd. En de zin om kleding te passen of schoenen aan en uit te doen is iets waar ik niet vaak op zit te wachten. Anderzijds vindt ik 2e hands shoppen soms ook erg leuk, je komt dan tenslotte nooit dezelfde spulletjes tegen. Bovendien is het is veel goedkoper dan uit de winkel en tegelijkertijd erg duurzaam.

Het ont-spullen gaat me de laatste tijd ook best goed af, op Vinted ben ik de laatste tijd veel actief, de bekende Marktplaats vindt ik zelf namelijk behoorlijk irritant. Je kan er wel advertenties gratis op zetten maar na verloop van tijd (ongeveer 3 maanden) verloopt je advertentie en moet je weer opnieuw beginnen met een advertentie plaatsen. En dat vinden veel mensen een heel gedoe, bij Vinted plaats je 1x iets en het blijft er altijd op staan. Het leuke is dat het overal naar toe gaat in heel Europa. Gelukkig verkoop ik redelijk goed, ook omdat ik best goedkoop ben. Maar ik wil ook van mijn spullen, kleding af. En dat gebeurd niet als je er de hoofdprijs voor vraagt. Van de opbrengst koop ik veelal weer ´nieuwe´ 2e hands spulletjes en/of kleding, zo is de duurzame visuele cirkel ook weer rond.. Want als het even niet hoeft, koop ik niet altijd nieuwe dingen.. de vuilnisbelten zijn al groot genoeg.


Zo ik stop nu even met deze post. Hoe toepasselijk dan ook, het is ’tijd’ om het avondeten klaar te maken en de dagelijkse klusjes weer voor te bereiden voor de volgende dag. Morgen is het einde van de twee wekelijkse kerstvakantie en begint de 1e schooldag van 2023 weer. Zo krijg ik op mijn vrije dagen op de ochtenden weer wat extra rust, ik hoop dat ik eraan toe kom om wat klusjes af te krijgen. We zullen zien wat de week mij zal brengen.

Oh ja en wat ook helpt, ik kijk veel op de tijd, ik heb alle klokken in huis minimaal 5 minuten vooruit gezet. 😅 Voor mijn zoontje heb ik een gemakkelijke wekker neergezet, als hij ziet dat het 8:00 is dan moet hij zich gaan klaarmaken voor vertrek. Tandenpoetsen, schoenen en jas aan etc. Maar dan is het eigenlijk nog 7:50.. hij doet net als mij van alles tussendoor, nog even dit en nog even dat.

Soms zit ik in de auto en denk dan “oh is het al zo laat? Ik kom te laat!” En dan kijk ik op me smartwatch en denk dan.. “Oh nee, ik kom ruim op tijd de klok staat 8 minuten voor 🤣🫢”. en dan lach ik om mezelf.. Ja, je kan het ook heel leuk hebben met jezelf.. Anderzijds ik ken mezelf heel goed, maar soms vergeet ik nog wel eens wat ik allemaal doe op een dag en dan met bepaalde dingen valt het kwartje wat later dan andere keren, snap je?

Maar goed, ik vond het even belangrijk dat ik weer wat ging plaatsen op de site. Ik ben de afgelopen periode weer extra gemotiveerd geraakt om te gaan schrijven en bloggen vindt ik leuk om te doen, dus ik dacht
“ik kies een onderwerp waar ik me in het dagelijks leven veel mee bezig houdt”. En met mij vast ook andere moeders, vaders.. jij misschien? Laat het me weten als je daar behoefte aan hebt.