Als je op vakantie bent,koop je dan wel eens een ansichtkaart. En verstuur je die op naar familie of vrienden?

Ikzelf doe dat eigenlijk altijd en vooral als we in een leuke plaats zijn. Ik verstuur de kaarten niet altijd want vindt ze soms ook wel leuk om in een plakboek te plakken. Het is eigenlijk iets wat wij altijd jaren gedaan hebben en misschien sommigen van ons nog altijd doen. Een vakantie groet sturen vanaf je vakantie adres of het land waarin we ons bevinden. Een nostalgisch ouderwets ansichtkaartje via de post met een postzegel en stempel erop.

groetjes-uit groeten_uit_holland

Tegenwoordig gaan toch de meeste mensen voor de snellere communicatie. Met internationale sms, telefoon apps zoals WhatsApp, Instagram, Facebook en gratis toegang tot internet zowat overal. De sociale media en emails vervangen de  ansichtkaarten, zelfs als we naar het buitenland op vakantie gaan.

social media

En toch een ansichtkaart versturen hoeft niet lang te duren, maak een paar minuten tijd om een kaart te kopen, schrijven en te versturen voor je dierbare.

Een ansichtkaart versturen is een geweldige manier om kinderen te betrekken en hen te helpen herinneren alles wat ze tijdens hun vakantie/reis hebben ervaren te delen op een kaartje. Ze kunnen dan omschrijven hoe ze het hebben beleeft en dat ze kunnen schrijven van wat ze zagen en hoe ze zicht daarbij voelden.

De volgende keer als je op vakantie gaat, beloof me stuur een paar ansichtkaarten naar huis, je vrienden, familie. Je zult zien dat ze het heel erg zullen waarderen, ze kunnen je zelfs verassen met een leuke kaart in de brievenbus als ze zelf op vakantie gaan!

Hier onder volgen enkele tips:

  • Maak voor vertrek vanuit je thuisadres een adressenlijst voor de personen naar wie je een kaart wilt sturen. Of neem je adressenboek mee. Sommige mensen printen namen en adressen op  zelfklevende etiketten, dat is een tijdsbesparing!
  • Hoewel het niet het meest verschrikkelijke ding is om te doen als je op vakantie bent, lijkt het wel het logische als je de kaart verstuurd in het begin van je vakantie.
    Want vaak duurt het nog wel 3-5 dagen voor de kaart arriveert op het thuisadres, en met een beetje geluk zal de kaart op de bestemming zijn voor je weer thuis komt.

ansichtkaart media_xll_1159408

  • Kies een kaart wat alles laat zien van het land waar je bent. Bijvoorbeeld als je in Parijs bent zul je vast in de verleiding komen om een kaart te grijpen met de Eifeltoren of het Louvre erop. In plaats daarvan kun je overwegen om een kaart te kopen met bijvoorbeeld een mooie zijstraat erop, een mooi plein, afbeelding van een bakkerij. Dit is misschien meer interessant voor de ontvanger en geeft een betere kijk op hete dagelijks leven in het gebied waar jij je bevindt.
  • Houdt de tekst op de kaart kort, maar geef ook enkele details. Bijvoorbeeld de bekende tekening zon, wolken en regen, waar we veelal ook de temperatuur ook nog bij zetten,
    achterkant vd kaartwolk-en-zon-met-regen-druppel-overzicht_318-39469

 

 

 

 

  • Je vrienden en familie zou ook graag van je willen weten of je het naar je zin hebt, wat je misschien nog allemaal gaat doen. Hoe je hotel, appartement of camping bevalt, hoe de mensen zijn in het land.
  • Stuur jezelf ook een ansichtkaart misschien ook erg leuk voor in je plakboek.

Schrijven en verzenden van ansichtkaarten is een verloren kunst. Het zou wel erg jammer zijn als een mooie ansichtkaart versturen tot het verleden zou horen.
Een ansichtkaart is iets tastbaars en is eigenlijk een leuk bericht en een cadeautje tegelijkertijd. Ik hoop dat mensen de ansichtkaart opnieuw weer zullen ontdekken.

Je kunt ook hobby matig veel bezig zijn met ansichtkaarten versturen.

Wat heeft mij er toe gebracht waardoor ik nog meer ansichtkaarten ging versturen? Dat kwam omdat ik 4 jaar geleden via het nieuws op de tv het Postrcossing project heb ondekt.
Postcrossing Project
Dat is toch wel een erg leuk en leerzaam project. Het is een kans om contacten te maken over de hele wereld., mits je er natuurlijk voor openstaat, want het hoeft niet.
Aangezien ik altijd al een liefhebber ben van kaarten ontvangen en versturen ben ik gelijk gaan kijken op de website van Postcrossing.

Hele wereld

Hoe werkt het?
Je maakt een profiel aan en vervolgens met 1 klik op de knop krijg je het adres van iemand ergens in de wereld. Je komt op het profiel uit van die persoon waar hij/zij beschrijft wat voor kaarten hij/zij misschien het liefst zou willen ontvangen van je.
Maar dat hoeft niet altijd sommigen vinden alles leuk om te ontvangen. Op de kaart zet je een specifieke code die gelinkt is aan het systeem van Postcrossing waardoor je kan zien hoe lang de kaart er over gedaan heeft om op het adres te komen.
Vervolgens krijgt iemand anders op de wereld of ergens anders uit je eigen land,  jou adres en ontvang je een kaart van iemand anders. Hier een voorbeeld van mijn profiel op de website van Postcrossing. Op het profiel kan je allerlei informatie vinden, over hoeveel kaarten ik al heb verstuurd en heb ontvangen, wat voor soort kaarten dat zijn, mijn profiel met informatie over welke kaarten ik het liefst ontvang en nog veel meer.
Heb je al zin om ook een account aan te maken? Registreer je dan nu!

Postcrossen is zover ik weet heel erg bekend, naast de officiële manier van kaarten versturen via de website van Postcrossing zijn er ook vele groepen ontstaan op het welbekende Facebook.

facebook
Daar heb ik me ook aangemeld om kaarten te Swappen. Swappen is een Engels woord voor Ruilen. Op de vele diverse groepen worden foto’s geplaatst van de ansichtkaarten en je kan zelf kiezen wat voor kaart je krijgt.
Sommige mensen hebben voorkeuren met welke persoon en uit welk land ze wel of niet willen ruilen. Je hebt via je eigen account op Facebook vaak direct contact met de persoon aan de andere kant, dat persoonlijk contact kan alle kanten op gaan.
Zelf heb ik door de jaren heen wat leuke vrienden eraan over gehouden en stuur ik ze jaarlijks nog een leuke kaart of meerdere kaarten via een enveloppe. Helaas zijn de prijzen van de postzegels in ons land erg gestegen en word het haast te duur om alleen nog een enkele kaart te versturen naar het buitenland.

Er zijn ook natuurlijk winkeliers en webshops die daarvan profiteren. Vorig jaar kwam ik deze etalage tegen bij een winkel in Deventer.
Etalage winkel
En er zijn winkels die alle anisichtkaarten geordend op categorie in hun winkel hebben liggen. Wat dat betreft is er veel te vinden en te krijgen wat betreft ansichtkaarten.
De originele ouderwetse toeristische ansichtkaart spreekt mij nog het meeste aan, verder hou ik van plattegronden en oude gebouwen en kastelen.

Heb ik je nou ook zo enthousiast gemaakt als dat ik jaren geleden was? Ik hoop het wel, veel plezier met ansichtkaarten versturen en hopelijk ook terug ontvangen!