jezelf zijn

In het vorige artikel had ik het over weinig tijd en verwachtingen, nu wil ik het met jullie hebben over “inzicht krijgen op je eigen leven”. Oftewel bewustwording is een proces in je eigen persoonlijke ontwikkeling.


Je kan altijd maar druk bezig zijn met je werk, je gezin, maar denk je ook wel eens aan je eigen leven? Wat brengt jouw geluk en waar beleef je plezier aan? Weet je wie je bent en besef je wat erin jezelf omgaat? Hoe reageer je bijvoorbeeld op anderen en waarom doe je dat? Wat zijn mijn goede en slecht eigenschappen? Dit heet bewustwording over hoe jijzelf als persoon in elkaar steekt.. en als je dit allemaal weet van jezelf. Dan pas kan je echt zijn wie je bent.

Lach, je hebt niet alle problemen van de wereld!

Iedereen heeft wel eens last van klachten, problemen of tegenslagen deze draag je meestal mee in je zelf. Ook al besef je dat nu nog niet misschien. Daarom is het heel belangrijk om regelmatig te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, ook al ben je er misschien wel niet continu mee bezig. Door er af en toe bij stil te staan, leer je vaker even tijd te nemen voor jezelf. De oorsprong kan bijvoorbeeld liggen in onverwerkte ervaringen uit je verleden, negatieve denkbeelden of een traumatische ervaring.

Met of zonder traumatische ervaring…

Er zijn mensen die min of meer van een traumatische ervaring een impuls krijgen.. of van ziekte van zichzelf, of om hun heen. Of het verlies van geliefden.. dat kan je in beweging brengen om je leven drastisch te willen veranderen. Ook zonder een “wake-up call” kunnen we ons bewust worden van opeens zoveel meer mogelijkheden, die je daarvoor nooit hebt ingezien. Het besef komt er dan opeens bij je, dat er meer is tussen hemel en aarde 🌏en dat er meer is dan werken, eten, drinken, slapen en ontspanning. Werken is wel nodig, want je verdient er geld mee en zonder geld kan je weinig in deze maatschappij waar we nu in leven.

Dingen om te onthouden:

– Elke dag kleine stapjes zijn ook stappen.
– Meningen van anderen bepalen niet de realiteit.
– NEE is ook een antwoord.
– Praat tegen je zelf als iemand van wie je houdt.
– Als je van je fouten leert kun je er niet genoeg maken.

Doordat je besef hebt gekregen dat het ook anders kan in je leven is het wel belangrijk dat jezelf achter de keuze staat dat je wilt veranderen. En dat je voldoende motivatie hebt om hiermee door te gaan, luisteren naar je gevoel is veelal ook het beste wat er is. Wat komt er als eerste naar boven in je gedachten? Door te leren luisteren naar je gevoel en direct daarna naar je gedachten die je hebt in je hoofd, ben je al een heel eind op de goede weg.
Het klinkt misschien heel zweverig, maar voor mij is vertrouwen op mijn gevoel niet zweverig. Mijn gevoel heeft altijd gelijk, ook al dacht ik dat vroeger dat soms achteraf pas.. Dus door de jaren heen heb ik geleerd dat ‘mijn gevoel‘ altijd gelijk heeft, in welke situatie dan ook! Daar hoort ook je werk situatie bij..

Wat anderen van jouw denken is niet jouw probleem

Ik heb zelf afgelopen jaar (2022) wat tegenslagen ervaren, daardoor ben ik mentaal sterker geworden.
Aan de andere kant ben ik er ook achter gekomen dat sommige mensen met wie ik om ging niet waren zoals ze zich voor deden tegenover mij. Opeens kwam er totale onbegrip, onwetendheid, rancune met zelfs dreigementen mijn richting op. Kortom het was zo situatie die ik hierboven al beschreef, letterlijk en figuurlijk een “wake-up call” voor mezelf om gelijk een punt achter deze vorm van “vriendschap” te zetten. Ik verkoos mezelf, met daarin mijn gezin op de eerste plaats, want de situatie voelde niet goed. Op zo´n moment is het belangrijk de rust voor jezelf te bewaren en je energie level op pijl te houden, anders ga je er zelf ook aan onderdoor. Je voelt je op dat moment overdonderd en snapt de situatie niet. Je probeert nog voor jezelf op te blijven komen en afstand te creëren, maar soms heeft dat geen enkel zin meer. Je (allereerste) gevoel (binnenin) laat je nooit in de steek. Negatieve energie, dat is voor niemand goed. Dan wil je ook geen moment meer verspillen van jouw eigen energie, die jezelf dan in bepaalde situaties dan ook hard nodig hebt. Je ademt dan nog een paar keer goed rustig in en uit… om vervolgens weer door te gaan waar je gebleven was.

Stop met teveel denken, het is goed om niet alle antwoorden te hebben.

Het is in bepaalde situaties ook fijn als je hulp krijgt van buitenaf, een persoon die verder weg van jouw leven staat heeft vaak een andere kijk op jouw persoonlijke leven dan jij zelf. Een soort mediator of vertrouwenspersoon zou je eventueel kunnen begeleiden om een betere kijk op bepaalde situaties te krijgen.

Desondanks in welke situatie je je ook bevindt, ben je zelf degene die uiteindelijk zelf de stappen moet gaan zetten. Als je daar volledig achter staat zul je zien dat je zelfverzekerder gaat voelen, dermate je met jezelf aan de slag gaat. Je hebt misschien het gevoel dat je de hele wereld aan kan! Daardoor is er veelal meer mogelijk, dan dat je van te voren had kunnen bedenken. Het is erg fijn om grip op je leven te hebben.. Als je jezelf kent ben je krachtig. Als je jezelf accepteert, ben je onoverwinnelijk!

Tijd heelt bijna alles; geef het de tijd

Want als je jezelf maar blijft inbeelden; ik kan dit niet, dit gaat me echt niet lukken, ik ga het niet doen, en je zit er vervolgens als een berg tegenop. Dan lukt het je meestal ook niet! Daarom is het belangrijk om met een positieve en juiste houding met jezelf aan de slag te gaan en niet snel de moed op te geven. Hoe vaker je een bepaalde positieve gedachte hebt hoe meer je daarin gaat geloven, daarnaast gaat het meer in je leven manifesteren.
Er zijn ook wat enkele hulpmiddelen die je kunnen helpen, bijvoorbeeld met affirmaties.

Affirmaties komt van het Latijnse woord “Affirmare”
Dat betekent versterken of bekrachtigen. Wie maar vaak genoeg positieve affirmaties herhaalt, zal de hersenen trainen om positieve gedachten te versterken.

Je kan affirmaties zo vaak herhalen als je wilt en elk gewenst moment van de dag in je hoofd of hardop zeggen tegen jezelf. Als je vaak genoeg positieve affirmaties herhaalt, zal je de hersenen trainen om positieve gedachten te versterken. Het helpt niet als je diep van binnen kapot gaat en maar blijft herhalen dat je gelukkig bent. Want dan zal je eerst de blokkade moeten vinden die dit veroorzaakt. Het is veelal ook belangrijk om woorden te kiezen die op dat moment bij jouw passen en ook wat voor je betekenen. Op die manier geef je met de affirmatie ruimte aan wat er al is, in plaats van iets te forceren dat er niet is.

Vergelijk jezelf niet met anderen, maar alleen met jezelf en groei uit tot de fijnste versie van jezelf.. houdt van jezelf!❤️

Hieronder heb ik een paar affirmaties geplaatst:

 • Ik laat alles los wat mij blokkeert.
 • Ik kan alles aan wat er ook gebeurd.
 • Ik ben wie ik ben en dat voelt goed.
 • Ik luister naar mijn gevoel.
 • Ik geloof in mezelf.
 • Ik ben zelfverzekerd.
 • Ik accepteer mezelf.
 • Ik geloof niet alles wat ik denk.
 • Ik moet niets.
 • Ik bepaal mijn eigen leven.
 • Ik ben tevreden.
 • Ik ben gezond.
 • Ik ben goed zoals ik ben.
 • Ik leef.
 • Ik ben alles wat is.
 • Ik ben geliefd.
 • Ik voel me rustig.
 • Ik verdien het leven van mijn dromen.
 • Ik denk positief.

Vrede sluiten met het verleden, dan zal het heden niet worden verpest


De ene dag is natuurlijk niet de ander dag en iedereen heeft dagen dat je denkt doe ik het wel goed, of twijfelt wel eens. Dat is menselijk, iedereen maakt fouten of verkeerde keuzes in het leven, en van je fouten leer je! Want een tweede keer maak je nooit meer zo fout.. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.Zijn wie je bent, doen wat je doet, als het jou blij maakt dan is goed.