Noorwegen

Noorwegen is officieel een Koningrijk. Maar iedereen spreekt het gewoon uit als Noorwegen, ipv Koninkrijk Noorwegen.
Noorwegen hoort bij Scandinavië. Scandinavië is geen land maar gewoon een ontzettend mooi gebied. Daarbij behoren ook de landen Zweden en Denemarken..
Lapland is geen land maar is net als Scandinavië een groot gebied en bevindt zich in het Noorden van Noorwegen, Zweden en Finland.

lapland

Noorwegen is geen lid van de Eurpese Unie maar wel lid van een aantal Europese projecten. Daarom betaal je in Noorwegen met de Noorse Kroon.

5 EURO = 41,35 NOK (Noorse Kronen) (15 september 2014)

  

De hoofstad van Noorwegen is Oslo, andere belangrijke steden zijn Bergen, Trondheim, Stavanger. Vroeger was Bergen de hoofdstad van Noorwegen.
Noorwegen verdeeld in 19 provincies.

provincie kaart Noorwegen

Door de VN is het land al meerdere keren uitgeroepen tot meest ontwikkeld land. Het land heeft veel olie en gasvelden.

Grote delen van het land bestaan uit bossen, gletsers en fjorden en diverse meren.

Wat zijn fjorden?

Fjorden zijn inhammen die zijn gevormd toen de gletsjers zich in de ijstijd terug trokken.
Vaak gekenmerkt door bergachtige kust en steile wanden.
Vanwege de warme golfstroom hebben de fjorden een mild klimaat en blijven ze grotendeels ijsvrij.

Fjorden Noorwegen
Niet alleen UNESCO vind de Noorse fjorden uitzonderlijk waaronder er 2 fjorden op de werelderfgoed lijst staan. Maar ook National Geographic Magazine heeft de fjorden van Noorwegen tot de  “Mooiste ongerepte reisbestemming ter wereld”.

Het noorderlicht  is vooral in de winterperiode goed te zien in het Noorden van Noorwegen.
Dat trekt vooral veel toeristen.

Noorderlicht  noorderlicht
Je hebt in Noorwegen ook een seizoen dat het niet donker word in de avond.
Dan word het niet echt helemaal donker maar hooguit een beetje schemerig buiten en komt vooral voor in de zomermaanden. Die periode verschilt per plaats waar je je bevindt in Noorwegen maar dat is meestal vanaf de maand mei tot en met juli.

0 0 Stemmen
Article Rating
1 Commentaar
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Bouke
11 jaren geleden

Ik ben echt helemaal verliefd op Noorwegen haha ook al ben ik er maar 1 keer geweest. Ik vind het het mooiste land door de mooie natuur en de bijzondere bergen. We zijn niet heel lang in Noorwegen geweest want we waren al een tijdje op vakantie en we waren ook nog paar dagen in Zweden geweest (vond het niks aan daar haha) maar goed we zijn eerst naar Oslo geweest kan me nog goed herinneren dat lange stuk dat we moesten fietsen om er te komen. want we moesten moesten berg afwaarts maar oke dat ging snel maar we moesten ook nog terug. Ik kan niet meer zo veel herinneren van Oslo wat ik me nog wel kan herinneren was het grote paleis met de wacht. en we konden er toen naar binnen maar dat wel wel erg duur dus dat hadden we niet gedaan.
We hebben erg lang en veel gereden in Noorwegen want het is natuurlijk een groot land met veel bergen. ons doel was om bij Bergen te komen een grote kust plaats. maar dat is hem niet geworden. ons verste punt is Flåm geworden. een klein dorpje aan het einde van een grote fjord. was super mooi daar en elke dag kon je hele grote schepen zien met allemaal touristen. Flåm is erg bekent om de Flåmbana een beroemde spoorlijn naar bergen over hele grote en hoge bergen. het bestaat uit 2 grote delen. 1 met mooie oude berg treinen die je naar het hoogste punt van de trein brengt en daarna met een luxe trein door naar bergen maar dat was niet heel erg steil. We hebben het eerste deel gedaan, was erg mooi we gingen langs allemaal grote watervallen.