fiamma40x40maat-dakluik-kleine Gister heb ik het dakluik eraf geschroefd voor een gedeelte.. Want ik wou even de maten weten. Zegt men wel "standaard maat past over al op." Maar ik wil wel zeker weten wat voor maat er hier op de camper zit.. De maten kun je goed opmeten.. doormiddel van de afbeelding.. Dit zijn de inbouwmaten. Deze tekening heb ik van het internet gehaald en komt van een Fiamma dakraam. Mijn maten zijn bij mij geen 39cm maar 40cm en niet 43cm maar 43.5cm. Maar iets kleiner dan 43.5 is niet erg want zit toch aan de binnenkant. En het dakluik dat er op zat lijkt veel op een standaard Fiamma dakluik van nu met witte dakkap.. zoals op de tekening. Maar ik had geen draaiknop maar handvaatjes die je omhoog moet duwen. Dat soort verkopen ze nog wel in de winkel, maar dat is absoluut niets voor mij. Gaat te snel kapot vind ik. Aangezien 1 van die hendeltjes is afgebroken is dat de reden dat ik een nieuwe dakluik wil gaan aanschaffen. Begin ook niet aan 2e handse dakluiken, want wil een goed en mooi dakluik hebben, die heel lang mee gaat! Ik wil er graag één die daglicht doorlaat, (gelijk prettiger om wat meer licht te hebben in de camper) en een  muggenhor. Word zomers echt lek geprikt door die beestjes. En we gaan een Fiamma dakluik kopen omdat dat merk me meer aanspreekt. Verder wil ik een wind spoiler voor gaan plaatsen, zodat de rijwind beter geleid word.. scheeld je tenslotte ook meer benzine tijdens het rijden. Wij vangen tenslotte als Hoogdak camper al meer wind maar als je met zo'n spoiler de wind wat beter kan begeleiden en benzine kan besparen dan graag!  De dakluiken van Fiamma zijn redelijk betaalbaar. De hele witte dakluiken zijn 15euro goekoper, dan de crystal dakluiken. Maar het voordeel van de crystal dakluik is dat je tenslotte veel meer licht krijg in je camper.. wil je het licht verduisteren? Dan koop je een verduisternis schermpje dat je er voor kan plaatsen net zo makkelijk als het muggenhor. Maar vaak als je nu tegenwoordig een nieuw dakluik koopt  zit het muggenhor er al standaard al bij. Maar goed nu even verder met waar ik gebleven was… Ik was dus het dakluik vanaf de binnenkant er aan het afschroeven. (zaten 8 lange schroeven in) Toen het frontje eraf was.. zag je nog meer afgeschilferd verf. Want aan de binnenkant van het dakluik zag je ook al gebladerd verf. Het triplex hout is gewoon erg oud… misschien nog wel het origineel. Maar nu is het toch echt aan vervanging toe, net als het isolatie materiaal dat achter het hout zit. Alles word later allemaal nog vervangen voor nieuwe materialen.. meer kan u in deel 2 lezen. Maar als u voor u caravan of camper een nieuw dakluik nodig heeft, raadt ik u aan om net als mij eerst de oude tijdelijk te demonteren.. Vandaar uit bent u vrij zeker wat u binnenmaten zijn, die maten zijn het belangrijkste bij aanschaf van een nieuw dakluik.  [nggallery id=14] Nu paar maanden later.. We zitten al in juli.. Nu moet ik toch echt een dakluik gaan afschaffen want de rest van de camper is al bijna af.. Behalve de stoelen en kleine dingetjes. Maar goed, ik ben 2 kampeerwinkels langs geweest in de nabije omgeving. Waarbij één kampeer winkel (Van Duinkerken in Hoevelaken) niet eens de moeite deed op vrijdagavond om in het magazijn te kijken of ze er uberhaupt nog lagen.. terwijl ik paar maanden terug toen ik deze blog begon in februari dit jaar ze nog van dat soort dakluiken hadden liggen. Bekijk het maar! Ik koop geen dakluik bij jullie onpersoonlijke manier van met je klanten omgaan zeg! Bij kampeerwinkel ergens anders in kon ik ook al niet slagen ..oftewel de prijs voor 1 dakluik lag op de 59 Euro.. Nou dat kan wel goedkoper vond ik! Nou en aangezien ik al mijn favo website's van "dakluiken" op een notitieblok had genoteerd..hoefde ik alleen die website's nog maar langs te gaan. En tot mijn grote verbazing had www.recratietotaal.nl hun prijzen verlaagd met 5euro per dakluik. Ik was helemaal blij en nu koste dus 1 dakluik mij nog maar 44,00 en de verzendkosten zijn laag (vergeleken andere website's)  4,95 . Heb gelijk ook de spoiler er bij besteld van 9,95. Ik heb ze voor ik de bestelling had betaald en afgerond eerst even gemaild of het dakluik + spoiler op voorraad was zodat ik niet lang op me bestelling hoefde te wachten. Kreeg gelijk de volgende dag een email terug (aangezien ik laat in de avond had gemaild) en ben zeer tervreden over de medewerkers van recreatietotaal, ze zijn de beste in zo goedkoop mogelijk hun spullen verkopen en ook nog eens erg klantvriendelijk via de email. Dat is nou mijn manier van zaken doen! Makkelijk en snel en je hoeft de deur er niet eens voor uit.