vlag Portugal

rivieren kaart

Het land word doorkruist door 3 grote rivieren, die allen uitmonden in de Atlantische Oceaan.
Je kunt het land verdelen in 3 geografische gebieden. De Minho rivier, een deel daarvan stroomt aan de Noordelijke grens. Dwart door bergachtig gebied, dat zich uitstrekt
ten zuiden van de in nabijheid stromende rivier de Douro. Ten zuiden van de Douro, de bergen hellen naar de vlakten rond de rivier de Tejo. Het resterende gebied is het zuidelijke gebied van de Alentejo.De Azoren strekken zich uit over 547 km in de Atlantische Oceaan.

Ze bestaan uit negen eilanden met een totale oppervlakte van 2.333km ². Madeira bestaat uit 2 bewoonde eilanden, Madeire en Porto Santo.
Verder zijn er nog 2 groepen van onbewoonde eilanden, ze liggen in de Atlantische Oceaan ongeveer 861 km ten zuidwesten van Lissabon.
Het tijdstip in op het vaste land (Portugal) en Madeira en Porto Santo  is 1 uur vroeger dan bij ons in Nederland. Op de Azoren is het 2 uur vroeger dan in Nederland.

Verspreidt over steilen hellingen ligt de stad Lissabon. En is tevens de hoofdstad van Portugal.Gotische kathedralen, majestueuze kloosters en leuke museums maken deel uit van het kleurrijke stadsbeeld. Maar de hoogtepunten van de ontdekking liggen toch echt in het rond dwalen van de smalle, mooie straatjes van Lissabon.
De fel gele electrische trams vinden hun weg door de smalle bochten van de stad.
  
 
Het weer in Portugal heeft een warm en zonnig klimaat met milde winters. In de Algarve komen de zomerse temperaturen tot aan de 30° C. In de provincie Alto Alentejo en Alto Douro:
(de wijnstreek in het noorden dat overigens sinds december 2001 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat)
stijgt het kwik soms meer dan 45° C. In het Noordwesten is het weer een stuk milder en vochtiger, dus neem een paraplu mee. Tot 2000 mm kan er per jaar vallen.
Hoogseizoen loopt van half juni tot half september, wanneer de temperaturen gemiddeld in het hele land rond de 27° C liggen. In juli en augustus word het warm, vooral in de Algarve en de Alentejo en de bovenste Douro vallei, waar het kwik kan klimmen tot meer den 45° C.
Madeira: combinatie van Mediterraan en subtropisch klimaat met het hele jaar milde temperaturen.

Als je de warmte en drukte wilt overslaan ga dan in het voorjaar naar Portugal toe, dan is het landschap het meest groen. Of in de herfst als het nog warm is…
Algarve heeft het hele jaar door veel zonneschijn en in de winterperiode valt er wat lichte regen en blijft het zacht weer 15-20° C.
Het is zeker de moeite waard om eens een Portugees Festival mee te maken, in het bijzonder het carnaval dat in de periode februari en maart plaats vindt.
Dan heb je nog de Heilige Week (voor Pasen). De datums variëren per jaar dus controleer het even bij een toeristen bureau. 
Maar ieder dorp/stad heeft zijn eigen "Festa" een verjaardag te eren van een lokale heilige.
 
Er zijn ook veel "Feiras" oogst/bloemenfeesten en jaarmarkten.
Na een bepaalde oogst viert een dorp/stad vaak een groot feest tot diep in de nacht. Het handigste is om ter plaatse te informeren wat er te doen is.

Het water dat in Portugal uit de kraan komt kunt u beter niet drinken. In alle supermarkten zijn flessen mineraalwater te koop.

De openingstijden van de portugese winkels, supermarkten zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 19.00 .
Op zaterdag van 09.00  tot 13.00. In toeristische gebieden zijn de openingstijden vaak wat langer, in grote shopping-centra zijn ze zelfs tot 23.00 geopend,
7 dagen per week. Behalve met nationale feestdagen.

Tavira is samen met Lagos één van de meest aantrekkelijkste steden van de Algarve. De oorsprong van de steden lijkt te dateren rond 2000 voor Christus.
In ongeveer de 7e eeuw voor Christus waren de eerste inwoners in dit gebied mogelijk van Keltische oorsprong. De locatie was van een groot belang tijdens de Romeinse periode.
tavira
Een groot gebied van circa 45 hectare ten oosten van de huidige positie van Tavira wordt opgegraven waarop er sprake is van eeen zeer grote Romeinse nederzetting. Tijdens de bezetting door de Moren in Algarve werd de stad op een gegeven moment beschouwd als belangrijkste stad van de visserij-industrie. 
Dom Pai Peres Correia nam de stad in woede over van de Moren in 1242. Zeven van zijn belangrijkste ridders werden gedood tijdens een periode van veronderstelde wapenstilstand. Tijdens de 17e eeuw was de rivier en de haven erg belangrijk rond de scheepsvaart producten zoals zout, gedroogde vis en wijn. Zoals de meeste steden in
Algarve waren vooral alle belangrijke gebouwen, waaronder het kasteel vrijwel verwoest door de aardbeving in 1755.

De Romeinse brug gebouwd in de 12de eeuw, overleefde de aardbeving. De brug verbindt de twee delen van de stad over de rivier de Gilão.
En is tot op heden één van de belangrijkste atrracties.

De allerdaagse gebouwen, de lijn van de straten, samen met de 37 kerken en de het oude Moorse kasteel (ruine) vormen de bogen op het beste uitzicht in Tavira.
  
  
 
De stad is inmiddels herbouwd met vele mooie 18de eeuw gebouwen samen zijn 37 kerken. In feite is de stad vaak aangeduid als 'de stad van zijn kerken'.
De stads kerk van Misericórdia dateert uit 1541 en is de oudste kerk. De kerk van Santa Maria do Castelo is gebouwd op de plaats van een moskee en daarin de graven
van de Dom Paio Peres Correia en zijn zeven trouwe ridders. Palácia de Galeria is een locatie van historisch belang en is nu een cultureel centrum.
  
 
 
De omgeving van Tavira is nog steeds erg landelijk en onontwikkeld.
 
Dit is nu aan het veranderen te wijten aan de eisen van de toeristische industrie en de opening van de golfbanen in de directe omgeving. Het directe strand voor deze stad ligt langs de zoutpannen en is te bereiken via een veerboot die de bezoeker aan de lange mooie zand strand – eiland dat bekend staat als Ilha de Tavira.

0 0 Stemmen
Article Rating
1 Commentaar
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Bouke
11 jaren geleden

Porto is een van de mooiste steden waar ik ooit ben geweest. Als je van de andere kant van de rivier de stad benadert denk je net of dat je naar een film aan het kijken bent en de tijd is blijven stil staan, erg bijzonder het is helemaal tegen een grote berg op gebouwd 🙂