Denemarken is een koninkrijk en vormt een onderdeel van Scandinavië.
Je kan in Denemarken niet met de € Euro betalen, in Denenmark betaal je met de Deense Kroon. Deensde Kroon (DKK) 50,00 is €6,75.
Groenland was vroeger een kolonie van Denemarken maar is in 2009 wat meer op zichtzelf komen te staan en krijgt af en toen nog hulp van Denemarken.
Het land is met 43.077 km2 iets groter dan Nederland, heeft een schiereiland Jutland en 474 eilanden waarvan er ongeveer
100 bewoond zijn. De kuststroken lijken veel op die van Nederland met zandstranden, wadden, dijken en duinen..
De oostkust van Jutland is een fjorden kust, waarvan de inhammen lang en bebost zijn.
Dit in tegenstelling tot de Noorse fjorden in Noorwegen die zeer stijl zijn.
Verspreid over het hele land liggen vele grote en kleine zwerfstenen, overblijfselen van verschillende ijstijden.

Op cultureel gebied heeft Denemarken het nodige te bieden, denk bijvoorbeeld eens aan de hoofdstad Kopenhagen.
Roskilde was de vroegere hoofdstad van Denemarken.

Kopenhagen is de grote hoofdstad van Scandinavië. Het centrum is gezellig en er is altijd veel te doen.
kopenhagen kopenhagen zeemeermin
Er zijn veel eetgelegenheden, kroegen en theaters. Ook het oude pretpark Tivoli, in het midden van de stad is echt een aanrader.
Kopenhagen heeft ook een kasteel dat gelegen is in het centrum. Het Rosenborg Slot werd oorspronkelijk gebouwd als een land zomerhuis in 1606. Het kasteel werd gebouwd in de Nederlandse renaissance-stijl, typische Deense stijl in deze periode en is meerdere malen uitgebreid. En evolueerde uiteindelijk in zijn huidige toestand in he tjaar 1624.

Renaissance betekend letterlijk Wedergeboorte, is een overgangsperiode in de Europese geschiedenis tussen middeleeuwen en nieuwe tijd.
Rosenborg Kasteel Kopenhagen Rosenborg
Het land is rijk aan oude kastelen, middeleeuwse kerken, landgoederen en nederzettingen van Vikingen en 18 eeuwse dorpen.

Helsingør is de dichtbijzijnde stad naar Zweden. De stad heeft regelmatige veerdiensten naar de tweelingstad Helsingborg in Zweden dat 4 km verderop ligt. Helsingør is bekend om het indrukwekkende kasteel Kronborg. Het kasteel ook bekend als Elsinore de in Shakespeare's Hamlet.
De Deense Koning Erik van Pommeren (Koning van Denemarken 1396-1439) bouwde rond 1420 het eerste kasteel "Krogen". Het was vooral gebouwd om Tol van langsvarende schepen te verzamelen. Maar ook als Koninklijke residentie. Hieronder ziet u een model van het "Krogen" kasteel.

Koning Frederik II regeerde in 1559 – 1588 over Denemarken en Noorwegen en begon de gebouwen te renoveren en te herstellen. Het kasteel werd herbouwd, nieuwe wallen en grachten samen met de bastions voor het goed aansluiten van de hele vestiging. Dat tussen het jaar 1574 en 1585, het was een goed functionerende en regelmatige vier-vleugel en drie verdieping tellend gebouw met gele zandsteen.
Het kasteel heeft een zware brand gehad in 1629 en alleen de kapel is door de brand overgeslagen.Hier ziet u een foto van het plafond van de koninklijke kapel uit 1585.kapel
Koning Frederik II 'zoon, Koning Christian IV (Koning van Denemarken en Noorwegen 1588-1648) begon de resten op te graven en begon met wederopbouw en herstel van het kasteel. Hij werd de grote bouwer genoemt. De bouw was afgerond in het jaar 1638. Rond 1700 is het kasteel niet meer als koninklijke residentie, in 1790 nam het Deense leger het terrein over. En vernieuwde een deel van de gebouwen om in te richten als kazerne. In 1920 verliet het leger het kasteel en sindsdien is de renovatie weer verder gegaan om het kasteel in oude staat terug te krijgen.
In het jaar 2000 is het kasteel toegevoegd door de VN organisatie UNESCO aan de Wereld Erfgoederenlijst. En is nu lid van de Culturele Erfenis van de wereld. Het kasteel is een van de belangrijkste kastelen van Noord-Europa.
kronborg ingang  bovenaf bovenaf

Het grootste renaissance kasteel in Denemarken en heel Scandinavië is het Frederiksborg kasteel in het centrum van Hilerød.
Het werd gebouwd op 3 eilandjes in de Slotssøen meer. De oudste delen van het kasteel dateren uit 1560 en werden gebouwd door Koning Frederik II naar wie het paleis is vernoemd.
frederiksborgafstandjebovenaf
De meeste van het nu nog huidige paleis/kasteel werd echter gebouwd in 1602-1620 door Koning Christian IV als Koninklijke residentie in Nederlandse renaissance stijl, met behulp van Vlaamse architecten.
Christian IV  koning christian
Na de dood van Christian IV in 1648 werd het kasteel vooral gebruikt voor cermoniële evenementen. In de eerste plaats de zalvind en kroning van de absolute Monarchen in de paleis kerk (kapel). In 1693 is de kerk gebruikt al "Kapel Knights" voor de Orde van de Olifant en de Orde van de Dannebrog.

In 1720 werd het Verdag van Frederiksborg getekend. 
IN 1850 werd het kasteel weer gebruikt als residentie van Koning Frederik VII. In de nacht van 16 tot 17 december 1859 terwijl de Koning in het kasteel was. Is een groot deel van het interieur van het kasteel verwoest.  In het midden van de 19e eeuw werd het paleis herbouwd, gefinancieerd door openbare inschrijving met grote bedragen van de Koning, de Staat en door de eigenaar van Carlsberg Brouwerij, JC Jacobsen.
En weer overleefde alleen de kapel (Kerk) de brand. De kapel en het interieur stamt uit het jaar 1660 en vormt nog steeds het belangrijkste gebied in het Frederiksbog kasteel.
Ook het Compenius Orgel word nog steeds gebruikt in de kerk voor, bruiloften, doopfeesten en begravenissen.
Prins Joachim en Prinses Alexandra (nu Gravin van Frederiksborg) trouwden in de Paleis kerk.

 kerk teken 
glas in lood kerk
Het kasteel staat nu bekend als  Het Nationaal Historisch Museum en toont het paleis nu de geschiedenis van Denemarken.
Herbergt een aanzienlijke collectie van portretten en historische schilderijen en kunstwerken. Of originele beeldhouwwerken en decoraties van voor de brand in 1859.

Er zijn nog meer kastelen in Denemarken; Aggorsburg de grootste Viking-Fort, gebouwd in de periode 980-981 na Christus gebouwd door Koning Harald Bluetooth.
Het ligt in de buurt van Aggersund aan de noordzijde van de Limfjord.
Aggorsburg
Dan heb je nog het Voergaard Slot in Brønderslev. Geschreven geschiedenis gaat terug in de tijd terug tot 1481.In 1578-1588 was het ook nog eigendom van Frederik II.
Voergaard slot
Ook heb je nog het Egeskov Kasteel dat is in de plaats Kværndrup. Kasteel werd bewoonbaar in het jaar 1554.
Egeskov egeskov 

Denemarken word van met Nederland vergeleken vanwege het vlakke landschap en het land is ongeveer even groot als Nederland maar heeft slechts een derde van het aantal inwoners telt. Dan zou ik zeggen ruilen?? Nederland is zo dichtbevolkt landje, overal files.. Dat heb je daar stukken minder het autosnelwegennet is niet langer dan 100km.