Finland 


  
Finland heet officieel Republiek Finland en in het Fins heet dat "Suomi".
Het land betekend "veenland" omdat het land bestaat uit vele hoogvenen.

Wat is hoogveen?
Hoogveen is grotendeels ontstaan door de invloed van regenwater, het belangrijkste bestandsdeel is veenmos.
Veenmos kan grote hoeveelheden water tot zich opnemen en kan voor 90 procent uit water bestaan. 

Finland word veelal "het land van de duizend meren" genoemd. In werkelijkheid telt het land ongeveer 188.000 meren.
Finland behoort niet tot de NAVO landen. De munteenheid is de Euro.
De hoofdstad van Finland is Helsinki. Helinki is een stad met veel architectuur, uitgaansgelegenheden, winkels en er is een Ateneum Art Museum.
Het museum heeft een grote collectie schilderijen, beeldhouwwerken, prenten en tekeningen.

Helsinki omvat talrijke eilanden, schiereilanden en baaien. Het centrum ligt op het zuidelijke deel van Finland, en de rest strekt zich uit tot de kleine eilanden in de zee. Sommige van deze zijn het eiland Suomenlinna, een bewoonde zee vesting; Het militaire eiland van Santahamina, Het eiland Korkeasaari is de grootste dierentuin van Finland, is te bereiken via een brug vanaf het vasteland, alsmede de eilanden Seurasaari en Lauttasaari.
Je kunt vanaf het marktplein in Helsinki een rondvaart maken langs de eilandjes.

[mappress="30"]

In de zomer is hebben ze een interessant klimaat; het is dan 18 uur licht per dag. Daarin tegen heb je in de winter soms maar 6 uur  (of minder) licht per dag. Toch zijn de warme of koude maanden nooit te warm of te koud, vanwege de nabijheid van de zee.
Tussen juni-augustus is het rond de 18 – 25 graden. Rond de kerst, januari en februari zit de temperatuur gemiddeld op de -6 graden.

De tweede grote hoofdstad is Turku, dat is tevens ook de oudste stad van Finland en was tot 1812 de hoofdstad van Finland.
De aartsbisshop zetelt zich tot op heden nog in Turku.
In Turku heb je ook een kasteel, dat tegelijker tijd ook een Historisch Museum is.
Het museum heet Aboa Vetus Ars Nova, en bevindt zich in het kasteel dat is opgezet als een cultureel, toeristische attractie van meer dan 700 jaar oud.

Turku kasteel binnenkant kasteel Turku               

Het Museum laat de geschiedenis van de regio Turku zien vanaf Prehistorie tot heden.Met zijn tentoonstellingen, evenementen
en met zijn in stijl ingerichte kamers.
Wat u overigens ook niet mag overslaan is de markt in het centrum van de stad en vergeet vooral niet de Oostzee-Haring te proeven.
Dat is de specialiteit van Turku.

markt 
 
Tampere is de derde grote stad van Finland. Tampere is een industrie stad, ook wel de stad van de grote meren genoemd.
In deze stad zitten zelfs meerdere Musea's. Meer informatie daarover kan u vinden bij het City Tourist kantoor (VVV).
Er staat een hele speciale kerk in Tampere, het is de enigste kerk in Finland die gebouwd is Neo-Byzantische stijl. 

De kerk word beschouwd als één van de mooiste gebouwen van Tampere. Er is ook gezegd dat deze kerk het mooiste meesterwerk is van de Neo-Byzantische bouwstijl is van alle Scandinavische landen. St. Alexander Nevski en St. Nicolaas (de officiële naam van de kerk) werd gebouwd tussen
1896 – 1899. De zeven koepels vertegenwoordigen de zeven sacramenten.Tijdens de burgeroorlog in 1918 werd het zwaar beschadigd, maar is later weer hersteld in oude glorie. Als je van een enige afstand van de kerk afstaat lijk hij tamelijk klein, je krijgt pas echt een idee van werkelijke grote van de kerk als je er binnenin staat. Helaas lijkt de kerk alleen open te staan voor massa toerisme, want je kan alleen in de zomer (mei-augustus) de kerk bezoeken.

Wat zijn nog meer bezienswaardigheden van Finland?
Rendieren, meren, eilanden, cultuur, middernachtzon, noorderlicht en Lapland..

De middernachtzon is een natuurverschijnsel in de zomer maanden waardoor de zon zichtbaar blijft terwijl het nacht is. 
Dit kan leiden naar het verlangen om weg te blijven van je normale bed tijd. In het hoge Noorden in Utsjoki duurt een zomerdag dan meer dan 2 maanden.
En in het Zuiden bestaat de "nacht" uit een periode van langdurige schemering in plaats van echte duisternis. 
Hieronder vindt u een overzicht van plaatsen & omgeving van wanneer de middernachtzon aanwezig is.


 
Utsjoki                16 mei – 27 juli
Ivalo                   22 mei – 21 juli
Sodankylä          29 mei – 14 juli
Rovaniemi            6 juni –   7 juli
Kuusamo              12 juni – 30 juni
Kemi                   18 juni – 24 juni

Hoe is het Noorderlicht (Aurora Borealis) tot stand gekomen? Sami's legende zegt dat de vos loopt over de nachtelijke hemel, de velichting van de vonken
vliegen van zijn staart dat de hemel veegt. De moderne Finse term "Revontulet", het vuur van de vos, is afkomstig van de legende.
Ongeveer 200 nachten per jaar verschijnt het Nooderderlicht in het Finse Lapland.
(Lapland bevindt zich in het noorden van Finland) Noorderlicht vereist wel voldoende duisternis met een heldere lucht. En is te zien laat in de herfst,
de winter en het vroege voorjaar (september – maart) te zien zal zijn. 
Hoe verder je naar het Noorden gaat hoe groter de kans je het Noorderlicht zult zien.Daarom heet het ook Noorderlicht, maar word ook Poollicht genoemt.
Saariselkä, Kilpisjärvi, Inari, Utsjoki  en de rest van het Noordelijke deel van Lapland  zijn aan te bevelen plaatsen in Finland om te kijken naar het Poollicht.
In Helsinki en andere plaatsen in het Zuiden kan je het Poollicht ook zien. Alleen maar ongeveer 20 nachten per jaar en alleen als je buiten de stadsverlichting bent. De beste tijd om te kijken is een uur of twee voor EN na middernacht. 

 noorderlicht  Noorderlicht 

Reisorganisaties kunnen u misschien beloven dat u op die dag en dat tijdstip het Noorderlicht zult zien, maar het Noorderlicht is niet voorspelbaar.
Zelfs met de huidige technische appartuur kunnen ze het Licht uiterlijk nooit met zekerheid voorspellen. Het Licht is een fenomeen dat niet kan worden verpakt en verkocht. Dat maakt elke keer dat je het Noorderlicht weer ziet erg bijzonder.
Het lijkt voor u te gebeuren, dan weer links dan weer meer naar rechts, dan duurt het maar 25 seconden en dan kan het wel een uur duren.
De zon en de aarde zijn de geleiders van de "show" en elke keer is het heel uniek. De vos beweegt zich op mysterieuze wijze.

Een wetenschapper had een toelichting op het Noorderlicht (Poollicht);
"De zonnewind stuurt geladen deeltjes naar de Aarde, en die deeltjes botsen met de Atmosfeer dat produceert energie die vrijkomt als het Licht van het Noorderlicht." Sommige weterschappers voorspellen een enorme zonnestorm in 2012, die naar verwachting in een hele zeldzame grootte tevoorschijn zal komen.