Frankrijk is één van de grootste landen van Europa. (grootste land is de Sowjetunie) Parijs, Lyon, Marseille zijn de 3 belangrijkste steden van Frankrijk. Parijs staat bekend om zijn beroemde Eifeltoren. Ze begonnen met de bouw van de eifeltoren in 1887 en 2 jaar later waren ze er mee klaar.
Er komen jaarlijks miljoenen mensen op de Eifeltoren af. Die mensen gaan met techniek uit het jaar 1890 naar de top van de Eifeltoren. Omdat de lift zo oud is wordt hij elke dag door de medewerkers goed onderhouden. Eifeltoren is 317 meter hoog en met antennes 324 meter hoog. S'avonds is de toren mooi verlicht er zitten 20.000 lampjes in en 36 projectors.
De makkelijkste manier om je te vervoeren is met de Metro in Parijs, Lyon en Marseille.
In het midden van Frankrijk ligt het Centraal Massief. Daar komen veel uitgedroogde vulkanen voor. Ook het hoogste gebergte van Europa de Alpen heb je in Frankrijk en daar ligt ook de Mont Blanc (witte berg), hoogste berg van Europa. Hij is 4807 meter hoog. De Alpen hebben een lengte van 1300 km en een breedte van 60 tot 360 km. Frankrijk heeft nog een gebergte, dat zijn de Pyreneeën. De Pyreneeën liggen in Zuid-West-Frankrijk en Noord Spanje. In de Pyreneeën kom je haarspeldbochten en diepe ravijnen tegen. De hoogste bergtoppen liggen boven de 3000 meter. In Frankrijk kom je vulkanen, meren en ravijnen tegen. Grote delen van Frankrijk zijn bedekt met bouwland en bossen. In het zuidwesten kom je moerasland, naaldwouden en zandgronden tegen. Op Corsica kom je olijfgaarden en droge gebieden tegen met struikgewas. Frankrijk heeft 4 klimaten, in het westen een zeeklimaat, het midden een landklimaat. In de bergen een bergklimaat. En langs de Middellandse Zee een subtropisch klimaat. Dus Frankrijk is als vakantie land een land met vele verschillende mogelijkheden.
Per 1 juli 2012 verplicht
Je moet verplicht een blaaspijpje bij je hebben in je voertuig. Heb je wat alcohol gedronken dan moet je voor je gaat rijden eerst op het blaas pijpje blazen voor je zomaar achter het stuur plaatsneemt.
Het is verboden om een TomTom te gebruiken dat de flitspalen aangeeft, boete kan oplopen tot 1500 euro.
Inhalen
Op wegen met drie of meer rijstroken in de gevolgde richting mogen voertuigen van meer dan 3,5 T en voertuigcombinaties van meer dan 7m lang (b.v. auto + caravan) enkel gebruik maken van de twee rechts gelegen rijstroken. Het inhalen van een tram is verboden wanneer deze stilstaat voor het in- of uitstappen van de reizigers. Het inhalen van een tram die in beweging is moet langs rechts gebeuren; langs links is dit enkel toegelaten in éénrichtingsstraten en op voorwaarde dat de ruimte rechts onvoldoende is. Bij het inhalen van een fietser moet een zijdelingse afstand gelaten worden van minstens 1 meter in de bebouwde kom en van minstens 1,50 meter buiten de bebouwde kom.
Kruisen
In de bergen evenals op wegen met een sterke helling, moet het dalende voertuig zo nodig stoppen om het klimmende voertuig door te laten; wanneer moet achteruit gereden worden om ruimte vrij te maken, dan geldt als regel dat enkelvoudige voertuigen moeten achteruit rijden wanneer de tegenligger een voertuigcombinatie is, en dat lichte voertuigen moeten achteruit rijden voor zwaardere tegenliggers. Tussen voertuigen van dezelfde categorie geldt dat het dalende voertuig achteruit moet rijden voor het klimmende, behalve wanneer duidelijk is dat dit maneuver gemakkelijker kan uitgevoerd worden door het klimmende voertuig, namelijk wanneer dit zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt.
Afstand tussen de voertuigen
Wanneer twee voertuigen achter elkaar rijden moet de bestuurder van het tweede voertuig een voldoende veiligheidsafstand houden. Die stemt overeen met de afstand die dat voertuig aflegt in ten minste twee seconden. Voor voertuigen of voertuigcombinaties van meer dan 3,5 ton of van meer dan 7 meter lang, mag die veiligheidsafstand buiten de bebouwde kom nooit lager zijn dan 50 meter.
Snelheidsbeperkingen (personenauto's, kampeerauto's)
In de bebouwde kom: 50 km/u buiten de bebouwde kom : Bij normale weersomstandigheden Bij regen of andere neerslag.
Op autosnelwegen (in de linkerrijstrook geldt een minimumsnelheid van 80 km/u) 130 km/u 110 km/u Op autosnelweggedeelten die gelegen zijn in een druk bebouwde zone 110 km/u (*) 100 km/u Op wegen mt 2×2 rijstroken en middenberm 110 km/u 100 km/u Op de andere wegen 90 km/u 80 km/u (*) 80 km/u op de ringweg (périphérique) van Parijs. Die snelheidsbeperkingen gelden ook voor personenwagens die een aanhangwagen of caravan trekken, voor zover het totaal gewicht van het geheel niet meer dan 3,5 T bedraagt; is het gewicht groter dan 3,5 ton of bedraagt het gewicht van de aanhangwagen of de caravan meer dan het gewicht van het trekkende voertuig, dan zijn lagere snelheidsbeperkingen van toepassing.
Bij mist met een zichtbaarheid van minder dan 50 meter, geldt overal een snelheidsbeperking van 50 km/u, ook op autosnelwegen. Beginneling-bestuurder : gedurende twee jaar na de afgifte van het rijbewijs, is de bestuurder onderworpen aan volgende snelheidsbeperkingen : 110 km/u op de autosnelwegen, 100 km/u op de express-wegen en 80 km/u op de andere wegen. In Andorra is de snelheid beperkt tot 40 km/u in de bebouwde kom en tot 70 km/u overal elders.
Autostop
Autostop is verboden op de autosnelwegen, maar ook op wegen met 4 rijstroken en op wegen zonder voetpaden.
Signalisatie
Een rood knipperend licht betekent verbod door te rijden; dergelijk licht kan een overweg aanduiden, een uitrit van brandweerwagens, enz. Wanneer een oranje pijl samen met een rood licht brandt betekent dit dat de bestuurder zijn weg mag volgen in de richting van de pijl, op voorwaarde voorrang te verlenen aan de voertuigen in de verkeersstroom waarin hij zich zelf wil begeven, evenals aan de voetgangers. Een gele zigzaglijn op de rijbaan duidt een autobushalte aan.
Stilstaan en parkeren
Zoals bij ons duidt een gele onderbroken streep op een parkeerverbod, maar een gele doorlopende streep betekent dat zowel het stilstaan als het parkeren verboden zijn. Blauwe markeringen op de rijbaan duiden aan dat de parkeertijd beperkt is. In sommige steden is het verboden een voertuig langer te laten parkeren dan 7 opeenvolgende dagen (of minder, afhankelijk van de plaatselijke reglementering; in Parijs bijvoorbeeld is de parkeertijd beperkt tot maximum 24 uren na elkaar). In Parijs bestaan twee "rode assen" waarop stilstaan en parkeren strikt verboden zijn. In Parijs en in andere grote steden kan een foutief geparkeerd voertuig vastgezet worden met een wielklem, ook wanneer het om een buitenlands voertuig gaat. De automobilist moet zich dan wenden tot het plaatselijk politiekommissariaat en er een boete betalen om zijn voertuig vrij te krijgen.
Pech onderweg
Als je lid bent van de ANWB en je krijgt pech langs de kant van de weg op een snelweg of bij een tankstation dan kan de ANWB je niet helpen.
Dat heeft met een aantal regels te maken. ANWB helpt je alleen als je buiten de snelweg pech hebt.
Helaas uit eigen ervaring meegemaakt! En dat was erg vervelend en lastig.
Overnachten in een voertuig
Het is verboden te overnachten in een caravan die langsheen de weg geparkeerd staat. Het is wel toegelaten enkele uren te stoppen op de parkings van de autosnelwegen (opgelet nochtans: het autosnelwegenticket heeft een beperkte geldigheidsduur).
GSM
In pompstations is het gebruik van een draagbare telefoon verboden.
Veiligheidsgordels en kinderzitje
Kinderen van minder dan 10 jaar moeten vervoerd worden in een veiligheidssysteem (kinderzitje, verhogingskussen, …) dat aangepast is aan hun lengte en gewicht.
Veiligheidsvestje
In elk voertuig met minsens vier wielen moet zich een retroreflecterend veiligheidsvestje bevinden. Het vestje moet het Europese goedkeuringsmerk hebben en moet zich binnen het bereik van de bestuurder bevinden. Bij een noodstop (pech of ongeval b.v.) moet de bestuurder het vestje aandoen vooraleer het voertuig te verlaten. Dit geldt op alle wegen, overdag zowel als 's nachts.
Rijbewijs
Een aantal Belgische automobilisten zouden in Frankrijk beboet zijn omdat hun rijbewijs nog dateert van voor 1989 en dus niet van het Europese model is. Dit rijbewijs is nochtans in alle landen van de Europese Unie geldig, maar de politie in Frankrijk is daarvan blijkbaar niet overal op de hoogte. Om alle mogelijke discussie ter zake te vermijden kan het nuttig zijn om het oude rijbewijs in te ruilen tegen een rijbewijs van het nieuwe model, maar wettelijk gezien is dit niet nodig. Maar uiteraard is wel steeds vereist dat de foto die op het rijbewijs voorkomt nog gelijkend is. Vele automobilisten hebben op hun rijbewijs nog een foto die dateert van hun jonge jaren en ze beseffen niet dat dit bij een controle voor problemen kan zorgen, niet alleen in het buitenland maar ook in België. Is de foto niet meer gelijkend dan moet een duplicaat van het rijbewijs aangevraagd worden, waarop dan een recente foto wordt bevestigd. Een nieuw rijbewijs kan u bij de gemeente bekomen. U moet zich aanbieden met 2 recente pasfoto's. De kostprijs bedraagt €11, eventueel vermeerderd met een administratieve retributie.
Frankrijk vind ik nog steeds een bijzonder land, Ik ben echt al heel vaak in Frankrijk geweest maar toch heb ik er niet veel van gezien omdat we meestal in het Noorden blijven. We gaan vaak naar Normandie met zijn bijzondere kust met allemaal grote cliffen erg mooi is dat. Ook bijzonder vind ik altijd de D-Day stranden zo als omaha, juno, sword gold enz enz. als iemand dat soort dingen leuk vind moeten ze ook is bij de kanonen van Longues-sur-Mer zijn 4 grote bunkers met super grote kanonnen er in 🙂 moeten de mensen even op wikipedia kijken haha. De vorige vakantie in Frankrijk zijn we hele tijd langs de grens van Duitsland en frankrijk gereden. dan rij je eigenlijk alleen maar langs de moezel is erg mooi daar. verder zijn we (voor mij) bij een grote verdedegings werk gaan kijken die de maginotlinie heet 🙂 we gingen met een trein door een groot bunker komplex met allemaal kanonnen die we later boven op de bunker goed konden zien 🙂 en ze lieten ze ook nog bewegen haha. al met al heb ik me altijd goed vermaakt in Frankrijk 🙂