kaart nederland

Voor een vakantie, dagje en weekendje weg kun je je ook goed vertoeven in ons eigen land. Er is hier voor iedereen van alles te beleven. We hebben veel natuur, bos , heide en kust gebieden, tal van rivieren en meren en allerlei mooie duingebieden langs de kust. Heerlijk om in te wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden of om in te kamperen, of om heerlijk in te relaxen… En er zijn vele gezellige leuke steden waar je je kan vermaken met een dagje winkelen, of een terrasje pakken bij mooi weer. Vele atractieparken, dierentuinen en voor de liefhebbers een museum waar ze nog het één en ander kunnen opsteken. Kortom als je niet ver weg wilt ga Nederland dan eens verder ontdekken…
U komt vast plekken tegen waar u nog nooit geweest bent. Per provincie (daarnaast elke hoofdstad) kan u hieronder allerlei activiteiten vinden.

Nederland staat bekend om zijn vele windmolens, 1013 hebben we er totaal in ons land.

Holland

Noord-Holland – hoofdstad Haarlem:

In deze provincie bevinden zich 178 van onze windmolens. Onze hoofdstad is de plek waar veel mensen uit het buitenland ons land binnenkomen, Schiphol.
Een dagje naar Amsterdam is ook hartstikke leuk, je kan er van alles beleven, dagje met een rondvaartboot, naar het museum of lekker winkelen, terrasje pakken, naar het park,
bijvoorbeeld het vondelpark.
volendamse-huisjes1
Zandvoort is ook erg leuk plaatsje aan de Noordzee, je hebt er een circuit waar je als je zelf wilt ook kan gaan rijden voor een dagje. In de zomer staat er leuke zomertenten waar genoeg feestjes worden gegeven. In Alkmaar heb je het kaasmuseum, onderwerpen zoals leven op het platteland, kleding uit de 16e eeuw, zuivelbereiding op de boerderij en in de fabriek. Voor kinderen is er een speurtocht. Geopend van 26 mrt tot 4 nov van ma t/m za en op feestdagen. Kijk voor meer nformatie op de site. De traditionele kaasmarkt is van apr t/m sept op het Waagplein op vrijdag tussen 10:00 en 12:30. Den Helder is ook een leuke stad, hier vind je veel Marine schepen van de Nederlandse Marine. Ook hier zit het marine museum.
Vanuit Den Helder kun je met de veerboot naar Texel toe, één van onze waddeneilanden
Texel is erg leuk om eens heen te gaan. Ontdek het eilandgevoel door er een dagje of paar dagen heen te gaan!

Friesland – hoofdstad Leeuwarden:
Fries museum in Leeuwarden is op woensdag gratis geopend voor iedereen. Kinderen tot 12 jaar hebben altijd gratis toegang. In het Museum ziet u hoogtepunten van de Friese cultuur en hedendaagse Nederlandse kunst. Geopend van dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur. Op maandag gesloten. Op woensdag voor iedereen Gratis, Overige dagen volwassenen € 7.50 Overige dagen 13-17 jaar € 4.50 Vanuit Harlingen vertrekken velen veerboten naar de waddeneilanden, Terschelling, Vlieland zijn de dichtbij zijnste.
In deze provincie bevinden zich 219 windmolens.

Groningen – hoofdstad Groningen:
Groningen is een grote drukke stad en vooral bekend om de vele studenten die daar studeren.

Zeehondencreche in Pieterburen.

Om veel mensen te informeren over het werk van de Zeehondencrèche en de problemen van de zeehond en zijn milieu wordt er in het bezoekerscentrum door middel van rondleidingen, een vaste expositie, de confrontatie met de zeehondenzorg en diverse informatiefilms voorlichting gegeven. Altijd lopen er medewerkers rond die antwoord kunnen geven op de meeste vragen. Verder is er een kinderhoek. Dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 Volwassenen € 3.00 / Kinderen 3 t/m 12 jaar € 3.00 Kinderen t/m 2 jaar Gratis.

Drenthe – hoofdstad Assen:
In Assen heb je een race circuit, er word ook elk jaar een evenement gehouden met motoren.

Streekmuseum Het Dorp van Bartje,  is ook echt een aanraden. Je ziet een doorsnee Drentse boerderij met oudheidkamer en zandtapijt. Een plaggenhut, een schooltje van rond 1930 en een hunebed.
foto-hunnebed
Vaste expositie van de historie van Rolde met wandschildering van de etstoelzitting, prehistorische vondsten van Tjerk Vermaning en het nieuwe Anne de Vries museum. Geopend van Pasen tot 1 oktober: dagelijks van 9.30 – 20.00 uur. Groepen op afspraak buiten die tijden ook mogelijk. Iedereen Gratis. Rondleiding (min 25 pers) € 3.00.

Flevoland – hoofdstad Lelystad:
De Bataviawerf (oud batavia-schip) is het gehele jaar geopend van maandag tot en met zondag vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur.
batavia-boot
Is erg leuk te combineren met Bataviastad, dat is een outlet shopping direct naast de Bataviawerf. Elke dag geopend van 10:00 tot 18:00.
batavia_stad_outlet_shopping 

Overijssel – Hoofdstad Zwolle:
Museum De Oude Aarde in Giethoorn. Unieke collectie edelstenen en sierstenen. Nederlands mooiste collectie van mineralen en fossielen en tevens vind je hier het grootste fossielei ter wereld. Er is een terrarium met krokodillen en schildpadden, een UV-afdeling en een 750kg wegende versteende boomstam. Voor de kinderen is er een spannende speurtocht. Elke dag open van 10:00 tot 17:00.
Giethoorn: moet je beslist meegemaakt hebben. Nederlands Venetië zo moet u het eigenlijk zien.
giethoorn plattegrond giethoorn collage

Gelderland – hoofdstad Arnhem:
Deze provincie is éém van mijn favoriete provincie’s. Er is veel bos, water, heuvellandschappen en deze provincie heeft in totaal 177 windmolens.
Het middelpunt van Nederland bevind zich in Lunteren in het Luntersche Buurtbosch. Een lindeboom met een bankje en een paar grote stenen markeren het geografische middelpunt van Nederland. De plek ligt op de Koepol of Lindeboomsberg, een heuvel in het Luntersche Buurtbosch in de bossen bij Lunteren op de Veluwe.
 
Drie grote keien op de rand van de heuvel fungeren als een oeroude kalender. De stenen liggen in een driehoek. De twee grootste stenen liggen op één lijn met de zonsopkomst op de langste dag van het jaar. De eerste en derde steen liggen op één lijn met de zonsopkomst op de kortste dag. Veluwe is ook echt een plek waar veel te doen is.. veel bos en heide gebieden en sommige stukken met zandvlaktes. Waar je lekker kan wandelen met of zonder honden, fietsen.
De Vrijenbergerspreng bij Loenen op de Veluwe is met een verval van 15 meter de hoogste waterval van Nederland.

Zo kom je er: De waterval is te bereiken via de de grote weg (Loenense weg) van Loenen naar Beekbergen. In de buurt van de waterval is een parkeerterrein, deze staat d.m.v. bordjes aangegeven. De waterval ligt achter de grote parkeerplaats. Zo’n 20 minuten lopen stroomopwaarts, zijn nog een aantal watertrappen te vinden.
Nabij Arnhem heb je een mooi stuk natuurgebied: Nationaal Park Veluwezoom / Posbank.
Bij de grote parkeertplaatsen heb je een paviljoen waar je lekker even wat kunt gaan drinken, eten na een lange wandeling.
posbank
In Apeldoorn zijn ook veel activiteiten te doen, Koningin Julianatoren voor de kleintjes,
De Apenheul, Paleis het loo, kortom voor een ieder is er wat te doen.
 paleis het loo
Maar voor de wat fanatiekere mensen onder ons is er in Apeldoorn in Berg en Bos ook nog het Klimbos.
klimbos berg en dal klimbos apeldoorn

Utrecht – hoofdstad Utrecht:
Utrecht ook een leuke stad om te gaan winkelen, een terasje pakken, mooie binnenstad met grachtenpandjes.

Is ooit eens een film van James Bond opgenomen in de grachten. Piramide Austerlitz Gelegen in de bossen bij Zeist, langs de N-224. Parkeren kan bij de horecagelegenheid met speeltuin.

De Pyramide ligt ca. 400 meter verderop in het bos. Piramide is vroeger gebouwd omstreeks 1804. Waarom? Omdat de broers van Napoleon Bonaparte de slag bij Austerlitz hadden gewonnen, en vandaar uit dus ook gelijk de naam van de piramide. Op de top staat een Obelisk.

Zuid-Holland – hoofdstad Den Haag:

Den Haag de stad van de regering, Rotterdam is 1 van de grooste havensteden van Europa.
groot-maasboulevard-rotterdam
Op de foto zie je de Maasboulevard..en gedeelte van het centrum van Rotterdam. Als je een dagje naar Rotterdam gaat dan moet je beslist naar de Euromast toe,bovenaan op 185 meter hoogte heb je bij helder weer mooi uitzicht over Rotterdam.
euromast rotterdam
Op 100meter hoogte kan er wat eten of drinken in het restaurant je kan ook een suite huren en er overnachten. Tegenwoordig kan je ook abseilen vanaf de mast.
Als je dan toch in Rotterdam bent dan is het ook leuk om de markt op dinsdag en zaterdag (Centrum) mee te pakken. De grootste markt van heel Rotterdam met ongeveer 450 kramen met allerlei producten,groente, fruit, vis, kleding, 2e hands goederen en nog veel meer. Let wel goed op u eigendommen want zakkenrollers lopen daar veel rond.

In deze provincie staan totaal 281 windmolens. De bekende staan bij Kinderdijk waar ook veel toeristen op af komen.

Zeeland – hoofdstad Middelburg:
Middelburg is een leuk oud zeeuws stadje, ze hebben er een zeeuws museum.

Ook Vlissingen is een geweldige stad, mooie boulevard met allerlei cafe’s en restaurants.Geweldig strand waar het druk kan zijn, maar als je even door rijd vind je ook strandjes waar het heerlijk rustig is aan de kust.

Er zijn mooie n-wegen te vinden die helemaal langs de kust gaan.

Noord-Brabant – hoofdstad Den Bosch:
De provincie van het carnaval gebeuren. Met grote steden zoals Eindhoven, Breda, Tilburg. Wat ik persoonlijk één van de mooiste dierentuinen van ons land vind is dierentuin Beekse Bergen Safaripark in Hilvarenbeek.

Naast de dierentuin zit ook nog een speel/waterpark voor kinderen.
Hier staan 158 windmolens.

Limburg – hoofdstad Maastricht:
Limburg is mijn favoriete provincie, daarmee bedoel ik meer het onderste gedeelte van Limburg (Maastricht, Landgraaf, Geleen) waar het lekker heuvelachtig landschap word. Je voelt je vanaf dat moment niet echt meer in Nederland maar eerder in het buitenland.
Maastricht is een hele mooie oude historische stad.

In Valkenburg is van alles te beleven o.a een Rodelbaan, er is ook nog een kabelbaan, Met hoge snelheid suist u de 325 en 375 meter lange rodelbanen naar beneden. Geheel automatisch verzorgt de sleeplift uw bergrit naar het beginpunt. Een attractie voor zowel jong als oud. Geopend van maart tot en met oktober. Voor mensen die wat cultuur willen proeven is er de Fluweelengrot. De oudste grot van Zuid-Limburg (mergelafgraving). De grot is vermoedelijk in de 11e of 12e eeuw ontstaan. De ‘geheime vluchtgangen’, die pas in 1937 ontdekt zijn, maakten het ridders en hun krijgsknechten mogelijk het belegerde Kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen. De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd onder het regime van Napoleon (18e eeuw). Leuk te combineren met een bezoek aan de kasteelruïne van Valkenburg.

Als je vanaf Valkenburg binnendoor het heuvel landschap in rijdt richting Gulpen, Nijswiller kom je in de buurt van Vaals, hier zit je bij het 3 landen punt.
(Nederland, België en Duitsland)
 
Er staat een hoge uitkijktoren waar je een bij mooi helder weer mooi uitzicht hebt op Aachen (Duitsland) en gedeeltes van België kan zien. In Margraten is een Amerikaanse begraafplaats, dat is het grondgebied van de Amerikanen. Ruim 26 hectare voormalig akkerland en Margraten werd op 13 september 1944 bevrijd door eenheden van de 30e Infanterie Divisie van het Eerste Amerikaanse leger tijdens de opmars naar de Roer in het Duitse Ruhrgebied. Deze begraafplaats was een van de eerste begraafplaatsen waar in Duitsland gesneuvelde Amerikaanse militairen werden begraven. Er rusten 8301 soldaten. Van 106 gesneuvelden kon de identiteit nooit worden vastgesteld. Dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur, behalve op 25 december en 1 januari.